Foto: Roel Wijnants/CC-BY-NC

600 000 muslimer i Sverige

Publicerad 31 augusti 2012 kl 18.06

Inrikes.Nya beräkningar visar att den årliga tillväxten av muslimer i Sverige är 7,5 procent sedan 1998. Oräknat illegala invandrare och asylsökare finns nu runt 600 000 muslimer i landet samtidigt som tillväxttakten hela tiden ökar ytterligare.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den nystartande islam­kritiska tidningen Dispatch International som försöker reda ut frågan som inte besvaras i offentlig statistik - hur många muslimer finns i Sverige och Danmark?

Tidningen har tagit hjälp av folk­bokföringen i de båda grann­länderna och utnyttjat det faktum att de flesta muslimska män har tilltals­namn med islamiskt ursprung för att kunna göra en uppskattning. Man har därefter multiplicerat siffran med två för att få fram en uppskattning av det totala antalet muslimer. Felmarginalen anges till +/- 20 000 individer i Sverige och hälften i Danmark.

Till siffran på 574 000 muslimer i Sverige ska dock läggas de som illegalt befinner sig i landet samt de som invandrat illegalt men som just nu befinner sig i asyl­processen. Det verkliga antalet kan därmed i verkligheten vara väsentligt högre, uppger tidningen.

I båda länderna ökar den muslimska populationen snabbt, både beroende på invandring och barnafödande. Sedan 1998 landar den årliga tillväxten av muslimer på i snitt 4 procent i Danmark. I Sverige är tillväxten nästan den dubbla. Detta har lett till att den totala andelen muslimer i Sverige i princip har fördubblats på bara 14 år.

Av de 174 000 personer som beräknas invandra till Sverige under de två närmaste åren väntas de flesta vara muslimer.

Även oberoende internationella studier bedömer att Sverige är det land i Europa som har den snabbast växande muslimska befolkningen. Utan att ta den accelererande invandringen till Sverige i beräkning räknar det amerikanska PEW-institutet med att landet kommer att vara ifatt Frankrike och Belgien runt 2030 med en muslimsk befolkningsandel på 10 procent.

Om Dispatch Internationals beräkningar stämmer är detta antagande dock en underskattning.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0