Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

8 av 10 sexköpare är invandrare – men regeringen blundar för siffrorna

Publicerad 15 augusti 2020 kl 11.22

Inrikes. Nästan 8 av 10 av de som lagförts för sexköp i Uppsala är utrikesfödda. Det visar statistik som P4 Uppland tagit fram. Men regeringen är inte intresserad av överrepresentationen. Problemet är att de är "män", hävdar jämställdhetsministern.

Gilla artikeln på Facebook

Det är från Uppsala som siffror nu visar att en stor majoritet av de som köper sex är födda i ett annat land. Det handlar om nästan 8 av 10, eller 78 procent.

Detta enligt statistik som P4 Uppland kommit över. Totalt rör det sig om 23 personer som lagförts för sexköp i Uppsala sedan januari 2019.

Men den kraftiga överrepresentation framgår också av en rapport från polisen för 2018. Där stod invandrarna för cirka hälften av sexköpen i de tre regioner som registrerat födelseland.

Stina Holmberg på Brottsförebyggande rådet, Brå, är inte förvånad och säger till P4 Uppland att det överlag är ungefär  dubbelt så vanligt att utlandsfödda är misstänkta för brott i Sverige.

Siffrorna från Uppsala gäller främst nätprostitution men mörkertalet tros vara stort, då sexköp inte anmäls utan lagförs genom aktivt polisarbete.

En tredjedel av sexköparna är yngre än 30 år.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) känner till att invandrare är överrepresenterade bland sexköpare, men lägger ingen vikt vid det. Problemet är att de är "män" med dålig syn på kvinnor, hävdar hon.

– Det är väldigt viktigt att vi hela tiden jobbar med normer och värderingar. Både för människor som är födda i Sverige och människor som vi välkomnar hit. Men det som förenar dem som köper sex, det är att de är män och har en dålig kvinnosyn, säger ministern till P4.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0