84-åring hade stridsvagn i källaren – åtalas

Publicerad 28 maj 2021 kl 23.26

Utrikes. En 84-årig tysk man bosatt i Kiel i Tyskland åtalas nu för att ha haft en stridsvagn och andra militära vapen hemma i sin källare. Det rapporterar Der Nordschleswiger.

Gilla artikeln på Facebook

Stridsvagnen, en Panther från andra världskriget, beslagtogs av myndigheterna sommaren 2015 tillsammans med bland annat en luftvärnskanon och flera maskingevär. Bilderna på hur polis och militär forslar bort de tunga vapnen från villaförorten i norra Kiel väckte stor uppmärksamhet då.

Under fredagen, nästan sex år senare, väcktes åtal för mannen för brott mot en lag om förbud mot att äga militära vapen. Åklagaren menar att även om det rör sig om gamla vapen från andra världskriget, så ska de fortfarande betraktas som militära vapen. Myndigheterna bedömer emellertid att det endast är luftvärnskanonen som var i sådant skick att den skulle ha kunnat användas som militärt vapen.

Stridsvagnen köpte 84-åringen som skrot i Storbritannien 1977 och har därefter under de år som gått sedan dess omsorgsfullt restaurerat. Han uppges till och med ha betalat tyska försvarsmakten närmare motsvarande 300.000 kronor för hjälp med att restaurera stridsvagnens motor.

84-åringens advokat säger att de tyska myndigheterna hela tiden känt till att hans klient hållit på med att restaurera gamla militärfordon och vapen. Han påpekar också att 84-åringen tidigare är ostraffad, och att han planerat sälja stridsvagnen till ett museum i USA.

Om 84-åringen döms för brott riskerar han mellan ett och fem års fängelse.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Aftonbladet-profilen åter i rampljuset. "Jag i mötet med sköterskan: Jonna Sima? Ja, Aftonbladet läser jag INTE!" 0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0 

Van Morrisons nya album stämplas som antisemitiskt. Har låtar som "They Own the Media".0