9 av 10 som dömts till utvisning får stanna – vägrar ta coronatest

Publicerad 27 maj 2021 kl 11.39

Inrikes. Utvisningar av grovt kriminella invandrare ställs in på löpande band. Det räcker nämligen med att vägra ta ett coronatest så kan utvisningen inte verkställas.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt polisens nationella operativa avdelning, Noa, är det cirka nio av tio som vägrar låta sig testas för covid-19 och som därmed stoppar sin egen utvisning, skriver Expressen.

Bakgrunden är att de flesta mottagarländer kräver ett negativt pcr-test för inresa. Enligt svensk lag måste personerna samtidigt frivilligt låta sig testas.

De som har suttit i förvar tillräckligt länge måste till slut släppas ut om de fortsätter att vägra att låta sig testas, Mikael Holmgren, tf chef på Gränspolissektionen i region väst, till P4 Göteborg i maj. Sedan kan de helt enkelt "försvinna".

Nu vill Moderaterna ändra lagen så att personer som ska utvisas kan tvångstestas.

– Vi riskerar att tappa kontrollen på vilka som är i landet. Det klart att människors förtroende riskerar att urholkas, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till Expressen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) svarade dock i maj att tvångstestning är "en mycket långtgående åtgärd" som han "inte är beredd att överväga".


Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0 

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0