Ahmed, som påstår sig vara ett barn men enligt tingsrätten är minst 20 år, flinade åt kameran när han greps av polisen. 91-åringens hand fick sys med åtta stygn.

91-åriga kvinnans hand mosades sönder vid Ahmeds brutala rån

Publicerad 16 september 2018 kl 09.18

Inrikes. Ett arabiskt gatubarn som ljugit friskt både om sin ålder och sin identitet döms nu till fängelse och utvisning för ett mycket hänsynslöst rån i centrala Stockholm. Offret, en 91-årig kvinna, drogs omkull och fick svåra skador.

Gilla artikeln på Facebook

Åldringen tog den 10 augusti 2018 en promenad tillsammans med sin son på Skånegatan i Stockholm.

Plötsligt dök den arabiske mannen, som vi kan kalla Ahmed, upp och slet av guldkedjorna som hon bar runt halsen. Detta gjorde han med sådan kraft att 91-åringen föll till marken.

Sonen sprang efter rånaren mot Vitabergsparken men tappade sedan mannen ur sikte.

Den 91-åriga kvinnan ådrog sig bland annat hjärnskakning, fraktur på ett finger på höger hand och sårskador på armbågar och den vänstra handens handrygg. Sårskadan på handryggen fick sys med åtta stygn.

När han efteråt hade identifierats och gripits hånflinade Ahmed mot kameran när han fotograferades av polisen.

Ahmed sökte asyl i Sverige den i februari 2017. Han uppgav då att han var född i maj 2001 och att han ursprungligen kommer från Gaza. Vid kontroll av Ahmeds fingeravtryck framkom dock att han sökt asyl i Österrike den 31 oktober 2015 samt i Danmark den 8 februari 2017. I Österrike har fingeravtrycken angetts tillhöra en person vid namn Hassan Rikfi, född den 1 januari 1998 och medborgare i Marocko, och i Danmark en person vid namn Mostafa Lobya, född den 3 mars 2002 och medborgare i Syrien.

Ahmed uppgav under rättegången att han är född den 3 mars 2002 och att han kommer från Gaza.

Rättsmedicinalverket har genomfört en medicinsk åldersbedömning. Resultatet av undersökningarna – tandröntgen och lårbensröntgen – visade att Ahmed är vuxen.

Stockholms tingsrätt bedömer att det är mest sannolikt att Ahmed vid gärningstillfället var över 20 år. Han döms till 10 månaders fängelse för rån och utvisas till Marocko. Om fem år är han dock välkommen tillbaka till Sverige, enligt domen.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus