Foto: Al Jazeera/Flickr

96 soldater i Yemen döda i sprängdåd

Publicerad 21 maj 2012 kl 16.51

Utrikes.Antalet döda i självmordsbombningen i Yemen har ökat till 96 personer. Över 300 har skadats. Soldaterna övade inför en parad på nationaldagen i huvudstaden Sanaa.

Gilla artikeln på Facebook

Dussintals ambulanser rusade till platsen för olyckan för att ta skadade till sjukhus. Bombaren, som enligt uppgift bar militär uniform eller själv var soldat, sprängde sig bland soldaterna när de ställt upp sig i kolonn på ett torg nära presidentpalatset där de övade inför en parad som skulle varit i morgon. Det skriver Russia Today.

Militära tjänstemän utesluter inte att Al-Qaeda kan vara inblandade. På senare tid har yemenitisk militär framgångsrikt stridit mot organisationens milis i södra Yemen.

En stor militäroperation började den 17 maj, då 25 000 soldater stödda av flygvapen och artilleri genomförde en operation i Abyan-provinsen, vilken tagits över av milis förra våren. Sedan operationen inleddes har 213 människor dött.

Armén förbereder sig för att storma staden Loder och Jaar för att slutgiltligen krossa Al-Qaedas närvaro i regionen. De yemenitiska trupperna har stöd av amerikanska flottan stationerad utanför kusten, som tillhandahåller bland annat förarlösa spaningsflygplan, UAV:er.

I februari genomförde Al-Qaeda en liknande terrorattack nära presidentpalatset i Sanaa då en bil exploderade och 26 människor dog.

Striderna mellan armén och Al-Qaeda har pågått i över ett år nu och officiellt krävt mer än 2000 dödsoffer på båda sidor.

I fjol under "den arabiska våren" lyckades Yemens opposition att förmå president Ali Abdullah Saleh som styrt landet i 33 år att lämna makten. I februari lämnade han över styret till den nyvalda presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Likväl fortsätter våldsamheterna i södra Yemen där separatiststyrkor är starka och Al-Qaeda har kontroll över vissa områden.

 Video från lokal media:


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0