Foto: Al Jazeera/Flickr

96 soldater i Yemen döda i sprängdåd

Publicerad 21 maj 2012 kl 16.51

Utrikes.Antalet döda i självmordsbombningen i Yemen har ökat till 96 personer. Över 300 har skadats. Soldaterna övade inför en parad på nationaldagen i huvudstaden Sanaa.

Gilla artikeln på Facebook

Dussintals ambulanser rusade till platsen för olyckan för att ta skadade till sjukhus. Bombaren, som enligt uppgift bar militär uniform eller själv var soldat, sprängde sig bland soldaterna när de ställt upp sig i kolonn på ett torg nära presidentpalatset där de övade inför en parad som skulle varit i morgon. Det skriver Russia Today.

Militära tjänstemän utesluter inte att Al-Qaeda kan vara inblandade. På senare tid har yemenitisk militär framgångsrikt stridit mot organisationens milis i södra Yemen.

En stor militäroperation började den 17 maj, då 25 000 soldater stödda av flygvapen och artilleri genomförde en operation i Abyan-provinsen, vilken tagits över av milis förra våren. Sedan operationen inleddes har 213 människor dött.

Armén förbereder sig för att storma staden Loder och Jaar för att slutgiltligen krossa Al-Qaedas närvaro i regionen. De yemenitiska trupperna har stöd av amerikanska flottan stationerad utanför kusten, som tillhandahåller bland annat förarlösa spaningsflygplan, UAV:er.

I februari genomförde Al-Qaeda en liknande terrorattack nära presidentpalatset i Sanaa då en bil exploderade och 26 människor dog.

Striderna mellan armén och Al-Qaeda har pågått i över ett år nu och officiellt krävt mer än 2000 dödsoffer på båda sidor.

I fjol under "den arabiska våren" lyckades Yemens opposition att förmå president Ali Abdullah Saleh som styrt landet i 33 år att lämna makten. I februari lämnade han över styret till den nyvalda presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Likväl fortsätter våldsamheterna i södra Yemen där separatiststyrkor är starka och Al-Qaeda har kontroll över vissa områden.

 Video från lokal media:


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0