ADL försöker sänka Gab

Publicerad 14 januari 2021 kl 09.41

Utrikes. Den mäktiga judiska organisationen ADL uppmanar nu FBI att inleda en brottsutredning mot mikrobloggen Gab och dess VD, Andrew Torba, uppger organisationen på sin hemsida. ADL hävdar att mikrobloggen kan bära ansvar för "attacken" mot Kapitolium.

Gilla artikeln på Facebook

Efter att USA:s president Donald Trump stängdes av från Twitter flydde miljontals av amerikaner till konkurrenten Parler.

Då stängde Amazon av Parlers hundratals servrar och Google förbjöd appen i sin nätbutik med förevändningen att tjänsten använts för att organisera "stormningen" av Kapitolium.

Journalisten Gleen Greenwald har dock avslöjat att det egentligen var plattformar som Youtube och Facebook som användes för att organisera händelsen.

Men nu försöker ADL, USA:s motsvarighet till Expo, att få bort även Gab, en annan konkurrent till Twitter.

Organisationen uppmanar FBI att inleda en brottsutredning mot plattformen och dess VD, Andrew Torba, med anledningen av det som hände i Washington den 6 januari.

"Gab fortsätter att fungera som ett forum där vita extremister samlas för att planera och organisera hatfulla gärningar", skriver ADL i ett pressmeddelande.

I ett öppet brev till justitiedepartementet tillhandahåller ADL en lista med företeelser som ska ha inträffat på plattformen före, under och efter händelsen i Kapitolium.

– Attacken mot Kapitolium den 6 januari var kanske en av de mörkaste dagarna i amerikansk historia, men det var också en avsiktlig och samordnad kriminell handling. Förutom att hålla individer ansvariga, måste myndigheterna avgöra om sociala medieplattformar, särskilt Gab, också bär ett ansvar för attacken, säger ADL:s vd Jonathan Greenblatt i ett uttalande.

"ADL borde kräva en utredning om Facebook, där protesterna faktiskt organiserades", skriver Gab i ett svar.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0 

Nya storstudiens slutsats om symtomen. "Då kan man utesluta andra orsaker än covid – med över 80 procents säkerhet."0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0