Advokater begärde 40 miljoner för att försvara kriminella invandrare

Publicerad 4 augusti 2020 kl 13.25

Inrikes. 40 miljoner kronor i ersättning krävde de 15 advokater som utgjorde försvaret i det enorma målet med afrikanska knarkhandlare i Göteborgs tingsrätt, skriver Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra veckan som fjorton personer dömdes i det stora narkotikamålet vid Göteborgs tingsrätt, som pågått sedan oktober 2019 och som enligt åklagaren har kopplingar till den afrikanska vodoo-maffian Black Axe.

Alla tilltalade utom en fick långa fängelsestraff för sin inblandning i narkotikahanteringen.

Samtliga utländska medborgare ska även utvisas.

Huvudmannen var en 40-åring från Nigeria. Enligt Aftonbladet var sex av de åtalade nigerianska medborgare, resten gambianer, holländare, litauer och svenskar.

Som Fria Tider berättade förra veckan, uppgick bara kostnaden för försvarsadvokaterna i målet till drygt 27 miljoner kronor. Antalet huvudförhandlingsdagar var 68 stycken och utredningen består av 12.000 sidor.

Egentligen ville advokaterna ha 40 miljoner, men nekades av rätten. Den advokat som ville ha mest hade begärt 4,6 miljoner.

Bland annat handlar det om att de  begärt för mycket tid för inläsning av materialet.

– Allting har inte gällt alla personer och då har vi tyckt generellt att för många advokater har läst för mycket av materialet. Dessutom har många dessutom klumpat ut och sagt att jag har läst 700 timmar utan att förklara vilka sidor man då har läst. Så det har varit väldigt svårt för oss att förstå vad som har läst och hur mycket, säger domare Anna Hannell till Sveriges Radio.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0