Advokatsamfundet åt vänster
Foto: Advokatsamfundet/pressbild

Advokatsamfundet vill förbjuda SD-nämndemän

Publicerad 6 oktober 2012 kl 23.37

Inrikes.Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg väcker debatt med ett utspel om sverigedemokratiska nämndemän.
- Jag tycker att den politik som Sverigedemokraterna för strider mot mycket av de grundläggande principer som kännetecknar en rättsstat, säger hon till Sveriges Television.

Gilla artikeln på Facebook

Utspelet kommer med bakgrund i hovrättens beslut om att det uppmärksammade åtalet mot det syrianska Södertäljenätverket måste göras om i tingsrätten. Detta efter att en av nämndemännen befunnits jävig.

Trots att den jäviga nämndemannen är moderat så har Ramberg valt att rikta in sin kritik på Sverigedemokraterna. På Rambergs Twitterkonto har hon under dagen gjort fler uttalanden som går i samma linje.

- En asylsökande ska inte behöva riskera att prövas av en invandrarfientlig nämndeman. Alla Domare ska värna mänskliga rättigheter, skriver hon bland annat i ett Twitterinlägg.

Ramberg går dock inte in på om hon tycker att en socialbidragstagare ska kunna slippa att bli prövad av en moderat tillsatt nämndeman eller om en företagare misstänkt för miljöbrott ska kunna slippa miljöpartistiska nämndemän i rätten.

I ett annat Twitterinlägg försöker hon släta över utspelet i SVT.

- SD illustrerar problemet med politiskt tillsatta nämndemän. Det går givetvis inte att utesluta bara SD. Ingen domare bör vara pol tillsatt, skriver hon.

Fria Tider har sökt Anne Ramberg för en kommentar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ytterligare 76 coronadöda i Sverige

Nästan 500 döda totalt. Smittan på svenska äldreboenden är ett stort problem, men övriga Norden har lyckats skydda sina äldre.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0