Advokatsamfundet åt vänster
Foto: Advokatsamfundet/pressbild

Advokatsamfundet vill förbjuda SD-nämndemän

Publicerad 6 oktober 2012 kl 23.37

Inrikes.Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg väcker debatt med ett utspel om sverigedemokratiska nämndemän.
- Jag tycker att den politik som Sverigedemokraterna för strider mot mycket av de grundläggande principer som kännetecknar en rättsstat, säger hon till Sveriges Television.

Gilla artikeln på Facebook

Utspelet kommer med bakgrund i hovrättens beslut om att det uppmärksammade åtalet mot det syrianska Södertäljenätverket måste göras om i tingsrätten. Detta efter att en av nämndemännen befunnits jävig.

Trots att den jäviga nämndemannen är moderat så har Ramberg valt att rikta in sin kritik på Sverigedemokraterna. På Rambergs Twitterkonto har hon under dagen gjort fler uttalanden som går i samma linje.

- En asylsökande ska inte behöva riskera att prövas av en invandrarfientlig nämndeman. Alla Domare ska värna mänskliga rättigheter, skriver hon bland annat i ett Twitterinlägg.

Ramberg går dock inte in på om hon tycker att en socialbidragstagare ska kunna slippa att bli prövad av en moderat tillsatt nämndeman eller om en företagare misstänkt för miljöbrott ska kunna slippa miljöpartistiska nämndemän i rätten.

I ett annat Twitterinlägg försöker hon släta över utspelet i SVT.

- SD illustrerar problemet med politiskt tillsatta nämndemän. Det går givetvis inte att utesluta bara SD. Ingen domare bör vara pol tillsatt, skriver hon.

Fria Tider har sökt Anne Ramberg för en kommentar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0