Afghanistan vägrar ta emot utvisade från Sverige

Publicerad 19 mars 2020 kl 11.19

Utrikes. På grund av coronasmittan har Afghanistan meddelat att man inte längre tar emot afghaner som har utvisats eller avvisats från Sverige, uppger polisen på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Coronasmittan breder ut sig i Sverige. Samtidigt meddelar Afghanistan att man inte längre kommer ta emot afghanska medborgare som Sverige utvisar.

Anledningen är just viruset.

"Med anledning av coronavirusets påverkan på det generella läget i världen, har afghanska myndigheter meddelat att de inte längre tar emot återvändare som har utvisats eller avvisats från Sverige", skriver polisen på sin hemsida.

Enligt polisen försvåras också utvisningarna av det minskade antalet flygningar från Sverige samt att ett stort antal länder i övriga världen återinför gränskontroller och karantänregler.

Polismyndigheten säger att man har en pågående dialog med afghanska myndigheter om samarbetet framöver när det gäller verkställighetsärenden.

Men de nya omständigheterna kan också göra att förvarstagna afghaner i Sverige släpps fria.

"Afghanistans beslut medför att polisen kommer ompröva om det fortfarande finns stöd i lagstiftningen för att hålla återvändare i förvar. Om det, efter individuell bedömning, inte längre finns stöd i lagen kan detta medföra att vissa klienter som nu är förvarstagna, kommer släppas", skriver polisen.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Fertig? Jawohl!" Avspeglar starka banden mellan svenska kvällstidningen och naziregimen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Kultur

En ny europeisk stad – mitt i tredje världen. Leon Krier fick bygga ett stycke Europa – i Guatemala.0