Afghanistan vägrar ta emot utvisade från Sverige

Publicerad 19 mars 2020 kl 11.19

Utrikes. På grund av coronasmittan har Afghanistan meddelat att man inte längre tar emot afghaner som har utvisats eller avvisats från Sverige, uppger polisen på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Coronasmittan breder ut sig i Sverige. Samtidigt meddelar Afghanistan att man inte längre kommer ta emot afghanska medborgare som Sverige utvisar.

Anledningen är just viruset.

"Med anledning av coronavirusets påverkan på det generella läget i världen, har afghanska myndigheter meddelat att de inte längre tar emot återvändare som har utvisats eller avvisats från Sverige", skriver polisen på sin hemsida.

Enligt polisen försvåras också utvisningarna av det minskade antalet flygningar från Sverige samt att ett stort antal länder i övriga världen återinför gränskontroller och karantänregler.

Polismyndigheten säger att man har en pågående dialog med afghanska myndigheter om samarbetet framöver när det gäller verkställighetsärenden.

Men de nya omständigheterna kan också göra att förvarstagna afghaner i Sverige släpps fria.

"Afghanistans beslut medför att polisen kommer ompröva om det fortfarande finns stöd i lagstiftningen för att hålla återvändare i förvar. Om det, efter individuell bedömning, inte längre finns stöd i lagen kan detta medföra att vissa klienter som nu är förvarstagna, kommer släppas", skriver polisen.


Nyheter från förstasidan

Statlig lånegaranti till företag

Extra ändringsbudget klubbad. Regeringen ska ge kreditgarantier på 100 miljarder kronor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Mer från Utrikes

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0