Januariblåsningen

Åkesson "redo" när Sjöstedt hotar fälla hela regeringen

Publicerad 11 januari 2020 kl 14.29

Inrikes. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kräver att ännu fler förslag i Januariavtalet skrotas, annars hotar han fälla regeringen, säger han i en intervju med Aftonbladet. Hans parti förbereder sig på nyval.

Gilla artikeln på Facebook

Ända sedan det så kallade Januariavtalet mellan S, MP, C och L kom till har Vänsterpartiet framfört hot mot regeringen.

Detta eftersom avtalet är så högerinriktat – men ändå gick igenom i riksdagen tack vare Vänsterpartiet.

I slutet av förra året väckte Vänsterpartiet misstroende i riksdagen mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), för att stoppa "kaosprivatiseringen" av Arbetsförmedlingen. Misstroendet avvärjdes genom att regeringen gick med på vissa justeringar.

Men Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är inte nöjd för det. Enligt partiledaren kommer hans parti börja förbereda sig på extraval, eftersom man nu kräver att fler frågor i Januariavtalet slopas.

Och den här gången ska misstroendet riktas direkt mot statsministern, vilket innebär att hela regeringen skulle behöva avgå och det blir nyval – om misstroendet röstas igenom.

– Vi kommer inte vika oss en tum. Vill regeringen ha ett nyval om marknadshyror och anställningstrygghet, då får dom det, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

Sjöstedt tror sig kunna få med Moderaterna och Kristdemokraterna även denna gång. SD tänker han dock inte prata med utan de får rösta som de vill, säger V-ledaren.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger dock på Twitter att han är "redo" att sänka regeringen.

"SD har förberett för nyval sedan den nygamla Löfvenregeringen tillträdde för ett år sedan. Vi står redo!", skriver han.


Ekonominyheter

Coronastöd mörkas för skattebetalarna

Regeringen har smugit in sekretessbestämmelse i lagen.. Konsekvensen: HELT omöjligt att granska coronafuskande företag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.