Åkesson: Regeringen förespråkade "bred, allmän smittspridning"

Publicerad 16 januari 2021 kl 13.41

Inrikes. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ställer sig nu bakom KD-ledaren Ebba Busch, som sagt att regeringen och ansvariga myndigheter diskuterade fördelar med ökad smittspridning av corona i samhället. Enligt Åkesson förfäktade regeringen, dess stödpartier och ansvariga myndigheter "idén om att bred, allmän smittspridning skulle ge Sverige fördelar gentemot övriga länder".

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare i veckan avslöjade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att hon bevittnat hur statsminister Stefan Löfven (S) och "ansvariga myndighetschefer" diskuterat "fördelar med större smittspridning" under coronapandemin.

Nu får hon stöd av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Han bekräftar samma bild.

"Jag har deltagit i partiledaröverläggningar sedan mars månad, och för mig har det hela tiden varit uppenbart att regeringen, dess stödpartier och ansvariga myndigheter har förfäktat idén om att bred, allmän smittspridning skulle ge Sverige fördelar gentemot övriga länder", skriver han på Twitter och fortsätter:

"Vi skulle på så vis uppnå högre grad av immunitet tidigare och därmed undvika en andra våg. Jag har sedan pandemin blev känd hävdat att Sveriges strategi måste utgå från en försiktighetsprincip. Regeringen valde en annan väg. Resultatet av det är inget att vara stolt över."

Samtidigt anser han att den debatt som just nu sker kring Sveriges så kallade strategi mot corona är oärlig och att ingen som har insikt i frågan kan påstå att KD-ledaren har fel i det hon säger.

"Jag tycker att den debatt som just nu rasar angående den initiala coronastragein är djupt ohederligt. Dels menar jag att man (medvetet) fultolkar Ebba Busch, dels hävdar jag att ingen inblandad, med bibehållen hederlighet, kan hävda att hon har fel."

Den tidigare SD-riksdagsledamoten Thoralf Alfsson är kritisk till att Åkesson inte avslöjat vad han visste om "strategin" långt innan.

"Jimmie Åkesson bekräftar nu på Twitter den version som Ebba Busch gett uttryck för om Sveriges coronastrategi under våren. Men varför har Jimmie Åkesson inte sagt detta tidigare?", skriver han på sin blogg.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nicolas Sarkozy döms till fängelse för korruption

Liberale expresidenten mutade domare. Döms till tre års fängelse, varav två år villkorligt.0 

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.