Åkesson: Regeringen myser när konservativa tystas på nätet

Publicerad 25 januari 2021 kl 17.11

Inrikes. Regeringen bryr sig inte om att nätjättar som Facebook och Twitter rensar ut framför allt konservativa samhällskritiska röster från sina plattformar. Statsminister Stefan Löfven (S) är tvärtom "bekväm" med det, hävdar SD-ledaren i programmet Riks, eftersom det gynnar vänstern.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är starkt kritisk mot att regeringen accepterar nätjättarnas censur av samhällskritiska personer.

Enligt Åkesson är företagen vänsterliberala "IT-oligarker" som gör som de vill.

Men rätten att uttrycka sig måste väga tyngre än privata storbolags rätt att tysta människor, särskilt eftersom de till stor del tagit över informationsinfrastrukturen i samhället.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) har tidigare påstått att det inte är en rättighet att få uttrycka på sig på privata plattformar, där mycket av samhällsdebatten idag sker.

Men det är helt fel, enligt Åkesson. Nätjättarnas makt måste regleras, anser han, så att alla får komma till tals. Ett lands lag, inte privata företag, ska få bestämma vad som är tillåtet och inte.

Enligt Jimmie Åkesson riskerar nätcensuren att påverka valet 2022.

– Löfven verkar inte riktigt ha förstått det här. Och han förstår inte allvaret. Han resonerar på samma sätt som Ygeman. Men detta drabbar ju inte dem, därför är det inte viktigt för dem, säger han i Riks.

– Tvärtom, det är väl ganska bekvämt att det är konservativa och röster åt höger ut som drabbas av det här. Och då är det inte ett problem.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur