Åkesson: Valresultatet "närmast en chock"

Publicerad 11 juni 2024 kl 09.36

Inrikes. Jimmie Åkesson delar nu med sig av sin analys av nederlaget för Sverigedemokraterna i valet till Europaparlamentet.

Dela artikeln

I ett inlägg på X skriver Jimmie Åkesson att SD:s valresultat var en besvikelse.

"Faktiskt närmast en chock. För mig själv och för väldigt många andra", fortsätter han.

Han konstaterar vidare att EU-valet är "ett svårt val" för SD då väldigt av partiets potentiella väljare struntar i att rösta.

"Det kommer att finnas mycket att fundera på, mycket att djupdyka i och kanske också mycket att säga. Arbetet med eftervalsanalysen, vilket partistyrelsen idag påbörjade, får dock ta den tid som behövs för att den ska bli bra. Den kommer att bli en viktig grund för sverigedemokratiska framgångar som ännu ligger framför oss", skriver Åkesson.

Resultat är dock inte "ett odelat misslyckande", enligt SD-ledaren. Bland annat behåller ju partiet sina tre mandat. Samtidigt tappade vänsterliberala partigrupper i parlamentet kraftigt, "till förmån för grupper och partier som har en mycket mer sund inställning i många frågor som ligger oss sverigedemokrater varmt om hjärtat".

"Även vår egen partigrupp växer kraftigt och är nu betydligt starkare än innan valet", skriver Jimmie Åkesson och fortsätter:

"Vår möjlighet att påverka unionen i en bättre riktning har således förbättrats betydligt. Den sverigedemokratiska delegationen i Europaparlamentet, med Charlie Weimers i spetsen, kommer den närmaste tiden arbeta med att på bästa sätt dra nytta av det nya läget och hitta majoriteter för att göra verklighet av det vi lovat våra väljare. Inte minst stärka EUs yttre gräns och göra våra gator tryggare."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.