"Aktuellt" fälls för grovt missvisande graf

Publicerad 1 november 2021 kl 15.15

Media. "Aktuellt" i SVT visade i våras upp en graf som uppgavs visa att Sverige låg "något över EU-genomsnittet" i coronasmittspridning – trots att spridningen i Sverige då var högst i Europa. Nu fälls inslaget av Granskningsnämnden.

Gilla artikeln på Facebook

Den var den 12 april 2021 som Aktuellt sände ett inslag om smittspridning av covid-19 i Europa. Sverige jämfördes med andra europeiska länder.

Anmälarna ansåg att en graf som visade på jämförelser mellan olika länder gav en missvisande bild, där bland annat förhållandet mellan Sverige och andra länder föreföll vara betydligt mindre än vad det egentligen var. Anmälarna kritiserade även att SVT använde formuleringen att Sverige låg "något över EU-genomsnittet" i smittspridning.

Siffror från Our World in Data visade samtidigt att Sverige vid tillfället hade störst smittspridning av alla länder i Europa.

SVT har medgett att diagrammet som användes i inslaget var missvisande och att det "blev fel". Dagen efter sändningen sände SVT en rättelse där de medgav att de felaktiga uppgifterna i grafiken ledde till att smittspridningen i länderna såg ut att vara lägre än vad den var i verkligheten. Y-axelns felaktiga värden i inslaget innebar dock att uppgifterna blev särskilt missvisande för "två av länderna", meddelade SVT i rättelsen, utan att nämna vilka två länder det handlade om.

"Eftersom rättelsen dels saknade information om vilka två länders smittspridning som illustrerades på ett särskilt felaktigt sätt, dels saknade information om på vilket sätt y-axeln i diagrammet var fel, korrigerade den inte felet i inslaget", skriver Granskningsnämnden.

Nämnden anser vidare att "SVT inte har visat grund för uppgiften om att smittspridningen i Sverige låg något över EU-genomsnittet eftersom SVT vare sig i inslaget eller i ärendet redogjort för den genomsnittliga smittspridningen i EU".

"På samtliga ovanstående punkter strider inslaget därför mot kravet på saklighet", skriver Granskningsnämnden i sitt fällande beslut.

Bild:

© Skärmdump

Sverige låg vid tillfället i Europatoppen enligt sammanställningen från Our World in Data.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.