Akut elförsörjningsbrist i Stockholm hotar tillväxten: "Ett historiskt akut läge"

Publicerad 20 maj 2019 kl 10.43

Inrikes. De svenska storstäderna, särskilt Stockholm, står redan inför en akut elförsörjningssituation. Det skriver elnätsföretaget Ellevio på måndagen.

Gilla artikeln på Facebook

I debatten om Sveriges elförsörjning har media fokuserat på "klimatomställningen".

Nu meddelar dock elnätsföretaget Ellevio att elnäten inte räcker till för att försörja den ökande efterfrågan på el. 

– Vi befinner oss i ett historiskt akut läge. Vi kommer helt enkelt inte kunna ansluta alla i Stockholm som vill ha el de närmsta åren, och det finns risk att vi tvingas neka anslutningar redan under hösten 2019, säger Johan Lindehag, VD på Ellevio i ett pressmeddelande.

Problemet är att den befintliga nätkapaciteten räcker inte till för att möta den ökade befolkningen och därmed efterfrågan på el.

Dessutom försvinner viktig lokal elproduktion på grund av regeringens skatter, vilket drastiskt kommer försämra läget.

"Kraftvärmebolaget Sthlm Exergi meddelade nyligen att produktionen av el från kraftvärme inte längre är ekonomiskt hållbar, och att de kommer att behöva minimera energiproduktionen. Orsaken anges vara en ny skattepålaga som aviserades i regeringens vårproposition", skriver Ellevio i SvD Näringsliv.

Situationen hotar rentav hela tillväxten. Enbart bristande nätkapacitet skulle kunna orsaka samhällsekonomiska förluster på cirka 150 miljarder kronor.

"Nya stadsdelar, infrastruktursatsningar, elbilsboomen, företagsetableringar med mera – allt är beroende av pålitlig elförsörjning, annars stryps Stockholms utveckling", skriver Ellevio.

– Som elnätsägare i Stockholm står Ellevio nu inför ett nytt läge där vi kan tvingas säga nej till anslutningar – kanske redan under hösten 2019. Vi behöver nu politiska krafttag för att inte riskera en i grunden positiv utveckling mot ökad elektrifiering, säger Johan Lindehag.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Marine Le Pen utmanas från höger

TV-känd intellektuell går till val på att stoppa "befolkningsbytet". Nu väntas Éric Zemmour tar upp kampen om de franska högerväljarna.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0