Allra
SNABBA RYCK: Ålandsbanken fick förhandsinformation om åtalet av EBM och tog då ut pantbrev i Alexander Ernstbergers villa på Lidingö, som han finansierat bland annat med brottsvinsterna från Allra.

Ålandsbanken och Ernstbergers fru tvättar miljonerna från Allra

Publicerad 28 juli 2021 kl 15.48

Ekonomi. Allras dömde vd Alexander Ernstberger är idag skyldig pensionsspararna 314.870.844 kronor inklusive ränta. Men genom olika penningtvätts­upplägg där Ålandsbanken och Ernstbergers fru ingår väntas nu Kronofogden få problem med utmätningen.

Gilla artikeln på Facebook

År 2017, dagen innan den då nyss häktade Alexander Ernstberger hoppade av posten som Allras vd, tog Ålandsbanken ut pantbrev på tio miljoner kronor i hans lyxvilla på Lidingö, som polisen just hade spärrat av.

Ålandsbanken är samma bank som i maj 2017 tog över Allras fonder inom premiepensionssystemet. Enligt information till Expressen röjde EBM utredningen för banken några dagar innan villan togs i beslag, så att banken kunde gå in och säkra pantbreven och snuva pensionsspararna på pengarna.

I klartext betyder det att Ålandsbanken, så fort Ekobrottsmyndigheten kontaktade dem och de fick reda på att deras kunds egendom härrörde från brott, beslutade sig för att lägga beslag på så mycket av egendomen som möjligt i syfte att förhindra att de lurade pensionsspararna skulle få tillbaka sina pengar.

Bankens tjänstemän var modiga, eftersom den som försöker tillgodogöra sig egendom som härrör från brott kan dömas till upp till sex års fängelse, enligt lagen om straff för penningtvättsbrott från 2014.

Trots att media skrev åtskilligt om turerna runt pantbreven åtalades företrädare för Ålandsbanken aldrig för penningtvätt, och när Stockholms tingsrätt senare frikände de åtalade i Allra-härvan fick Ernstberger tillbaka såväl sina bankkonton som rådigheten över fastigheten.

Efter frikännandet gjorde Ernstberger ännu en penningtvättstransaktion, denna gång med sin fru och med hjälp av en advokatbyrå. I ett gåvobrev undertecknat den 3 december förra året och bevittnat av advokatbyrån överlät Ernstberger halva ägandet av lyxvillan till frun, rapporterar Expressen.

Av de 140 miljoner kronor som åklagare Thomas Hertz beslagtog med stöd av lagen om straff för penningtvättsbrott återstår numera inget. Det beror på att Stockholms tingsrätt i samband med frikännandet av Alexander Ernstberger beslutade att han skulle få tillbaka sina bankkonton och all egendom år 2020.

Samma år beslutade samma tingsrätt ironiskt nog att Swedbank skulle stänga alla bankkonton tillhörande denna tidnings ägare Widar Nord, utan att någon ens påstått att kontona använts för något brottsligt.

När det gäller Alexander Ernstberger har banker och kreditinstitut emellertid stått på kö för att erbjuda sina tjänster efter Stockholms tingsrätts frikännande dom. Bland annat har Ernstberger köpt en ny Porsche – på kredit – som Kronofogden nu har lagt beslag på, skriver Expressen. Eftersom en inteckning i en bil inte medför någon självklar förmånsrätt kan banken som gjorde just den affären faktiskt ha ådragit sig kreditförluster.

Och även i övrigt har vissa saker kunnat utmätas, på nytt, efter att hovrätten dömt samtliga huvudmän i Allrahärvan till långa fängelsestraff. I de utmätningsbeslut som kommit hittills skriver SvD idag att Kronofogden bland annat har beslagit Ernstbergers fastighet, en sportbil, en stor del av hans möbler och ett ISK-konto med åtta miljoner kronor i tillgångar.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.