Allra
Efter Stockholms tingsrätts kritiserade frikännande överlät Alexander Ernstberger delar av villan till sin fru.

Ernstbergers fru åtalas för Allra-gåva

Publicerad 12 augusti 2021 kl 19.08

Lag & Rätt. Under Allrahärvan överlät den idag fängelsedömde huvudmannen Alexander Ernstberger sin lyxvilla på Lindingö delvis till sin fru Tina Ernstberger och delvis till Ålandsbanken. Nu åtalas frun, men inte den Stureplans­baserade banken, för förvärvet.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider rapporterade för två veckor sedan att banken och frun kan ha begått penning­tvätts­brott när de förvärvade egendom som de visste kom från brottslig verksamhet.

Ålandsbanken och Ernstbergers fru tvättar miljonerna från Allra

Bankens förvärv skedde genom uttag av ett pantbrev när den tidigare statsministern Göran Persson (S) satt i styrelsen för Ålandsbanken och den tidigare justitieministern Thomas Bodström (S) satt i Allras styrelse. Persson är idag styrelseordförande för Swedbank och Bodström har avgått från sin post i Allra, utan att någon av dem åtalats för brott.

Däremot har Ekobrottsmyndigheten lämnat in en kvarstads­ansökan till Stockholms tingsrätt som visar att Ernstbergers fru faktiskt kommer att åtalas för sin del av överlåtelserna, vilket Expressen var först med att rapportera om.

Åklagaren Thomas Hertz har rubricerat brottet som medhjälp till grov oredlighet mot borgenär och inte som penning­tvättsbrott. Brotten är likartade och maxstraffet vid grova brott är i båda fallen sex års fängelse.

Kvarstaden på lyxvillan uppgår till 46 miljoner kronor och riktas mot Tina Ernstberger.

Paret försöker för närvarande sälja villan till finansjätten Trustlys styrelseordförande, den idag 45-årige Stureplansprofilen Johan Tjärnberg. Enligt Expressen, som avslöjade de planerna, var Tjärnberg beredd att betala 92 miljoner för att bli ägare till fastigheten. Enligt tidningen finns det dock risk att han backar ur, på grund av åklagarnas intresse för villan. Priset på 92 miljoner kronor är en följd av det svenska bolånerallyt under corona, och motsvarar en prisuppgång på 42 miljoner på knappt fem år.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.