Allt fler ansöker om skuldsanering

Publicerad 13 februari 2024 kl 16.08

Ekonomi. Under 2023 ansökte 31.396 personer ansökte om skuldsanering – drygt 5.700 fler än året innan. Men sex av tio får avslag på sin ansökan.

Dela artikeln

Personer med så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden.

Under 2023 ansökte 31.396 personer om skuldsanering – en ökning med 22 procent jämfört med samma tid föregående år.

– Många hushåll har det tufft med ekonomin eftersom kostnaderna för boende, el och mat har ökat snabbt. Det påverkar troligen hur många som ansöker om skuldsanering. Vi ser också en förändring kring orsakerna bakom ansökningarna. Tidigare angav merparten sjukdom eller arbetslöshet som skäl till ansökan om skuldsanering. Idag är det allt oftare konsumtionsskulder som är orsaken. Det är också betydligt fler unga som söker nu vilket är oroande, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden i ett utskick.

Ökningen skiljer sig åt över landet – på Gotland var det 8 procent fler som ansökte 2023 jämfört med 2022, medan ökningen i Kronobergs län var 33 procent.

Av de som ansöker får 65 procent avslag, på grund av att de inte uppfyller kraven.


Nyheter från förstasidan

M-ledamöter som trycker på fel knapp hotas med straff

Gå efter samvetet i morgon kan få ödesdigra konsekvenser. Kritisk M-ledamot drar till USA och slipper rösta ja till könsbyteslagen. 0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.