Bostadsbubblan

Allt fler villor säljs innan visning

Publicerad 9 maj 2021 kl 13.02

Ekonomi. I april steg villapriserna med 2 procent och har nu ökat med hela 19 procent det senaste året. Även fritidshuspriserna fortsätter stiga – upp 15 procent på årsbasis medan bostadsrättspriserna ökat med 10 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Dela artikeln

– Villor, fritidshus och stora bostadsrätter säljs allt snabbare, ofta redan innan det finns en publicerad bostadsannons på Hemnet. Jämfört med förra året ser vi att andelen bostäder som förmedlas före ordinarie visning har ökat med 20 procent, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

I april steg villapriserna i Stor-Malmö och Stor-Stockholm med 3 procent. I Stor-Göteborg och i riket som helhet ökade huspriserna med 2 procent. Priserna på villor har därmed stigit med 19 procent i landet under det gångna året.

Störst uppgång finns i Jämtlands län och i Stockholms län där priserna gått upp med 25 respektive 22 procent under de senaste tolv månaderna. Även fritidshuspriserna fortsätter stiga i hela landet och har nu ökat med 15 procent på årsbasis.

– I vissa områden riskerar nu bostadspriserna att pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara. Det är viktigt att den som vill flytta gör en tydlig budget och planerar för hur stigande räntor, återinförda amorteringskrav och förändrade arbetsförhållanden kan påverka hushållets ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Bostadsrättspriserna låg stilla i april, men har under det gångna året ökat med 10 procent i landet som helhet.Störst prisuppgång återfinns i Värmland och på Gotland, där priserna stigit med hela 35 respektive 31 procent på årsbasis. Bland storstadsregionerna sticker Malmö ut, där priserna på bostadsrätter ökat med 16 procent de senaste tolv månaderna.


Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna steg – för sjätte månaden i rad

Men bilden är splittrad.. Fallande lägenhetspriser i juni medan villapriserna steg.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Ekonomi

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0