Bostadsbubblan

Allt fler villor säljs innan visning

Publicerad 9 maj 2021 kl 13.02

Ekonomi. I april steg villapriserna med 2 procent och har nu ökat med hela 19 procent det senaste året. Även fritidshuspriserna fortsätter stiga – upp 15 procent på årsbasis medan bostadsrättspriserna ökat med 10 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Gilla artikeln på Facebook

– Villor, fritidshus och stora bostadsrätter säljs allt snabbare, ofta redan innan det finns en publicerad bostadsannons på Hemnet. Jämfört med förra året ser vi att andelen bostäder som förmedlas före ordinarie visning har ökat med 20 procent, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

I april steg villapriserna i Stor-Malmö och Stor-Stockholm med 3 procent. I Stor-Göteborg och i riket som helhet ökade huspriserna med 2 procent. Priserna på villor har därmed stigit med 19 procent i landet under det gångna året.

Störst uppgång finns i Jämtlands län och i Stockholms län där priserna gått upp med 25 respektive 22 procent under de senaste tolv månaderna. Även fritidshuspriserna fortsätter stiga i hela landet och har nu ökat med 15 procent på årsbasis.

– I vissa områden riskerar nu bostadspriserna att pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara. Det är viktigt att den som vill flytta gör en tydlig budget och planerar för hur stigande räntor, återinförda amorteringskrav och förändrade arbetsförhållanden kan påverka hushållets ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Bostadsrättspriserna låg stilla i april, men har under det gångna året ökat med 10 procent i landet som helhet.Störst prisuppgång återfinns i Värmland och på Gotland, där priserna stigit med hela 35 respektive 31 procent på årsbasis. Bland storstadsregionerna sticker Malmö ut, där priserna på bostadsrätter ökat med 16 procent de senaste tolv månaderna.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Ekonomi

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Svenskt oljekraftverk körs som aldrig förr

Olja eldas i kubik i Karlshamn.. Kraftverkschefen: "Orolig för att vi inte sett det värsta ännu".0 

Familjeveckan sågas: Löfven "hör hemma i lyxfällan"

Bidragsvecka för barnfamiljer upprör svenska företag.. "Tydligt att regeringen helt lämnat principen att alla som kan arbeta ska arbeta".0 

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0