Ambulanspersonalen trodde han fejkade svimningen för han var afrikan

Publicerad 27 maj 2021 kl 20.09

Inrikes. Västra Götalandsregionen ska enligt en ny dom betala diskrimineringsersättning till en numera avliden mans dödsbo och till hans änka. Enligt Göteborgs tingsrätt vägde personalen i vården av mannen in hans etnicitet genom att misstänka att han drabbats av en "kulturell svimning".

Gilla artikeln på Facebook

Mannen, som var muslim från Sudan, skadades i november 2017 när han krockade med en annan spelare under en fotbollsmatch . Ambulans tillkallades, men mannen hade inte några allvarliga symtom och valde därför att inte följa med till sjukhuset.

Dagen därpå ringde hans fru SOS-alarm på grund av mannens mående. Mindre än 20 minuter senare var ambulansen på plats vid mannens bostad. 12 minuter därefter lämnade ambulansen bostaden och transporterade mannen till sjukhus.

Men en vårdande ambulanssköterska hade i ambulansjournalen under "kontaktorsak" skrivit följande om den afrikanske mannen: "mkt oklart...ligger på golvet, spelar medvetslös...vaknar vid smärtstimuli...kvider, vill inte säga så mkt kulturell svimning...?? frun uppger att han spelat fotboll igår, landade på vä sida kroppen, nu ont i huvudet och nacken...går till amb med stöd...vrider sig på båren hela tiden...oklart, vill ej prata..."

Göteborgs tingsrätt har i nu bifallit Diskrimineringsombudsmannens (DO) talan och dömt Västra Götalandsregionen att betala diskrimineringsersättning till mannens dödsbo och till hans änka.

I målet har frågan främst varit om regionens ambulanspersonal diskriminerat mannen genom att delvis bedöma hans behov av vård utifrån hans etniska tillhörighet och vilka konsekvenser ambulanspersonalens bedömning fått för mannen.

I rättegången har flera medicinska experter vittnat och en omfattande bevisning har presenterats av båda parterna. Tingsrätten har utifrån den bevisningen funnit att det är visat att ambulanspersonalen gjort en felaktig bedömning av mannens medvetandegrad och att hans behov av vård prioriterats för lågt. Av anteckningarna som ambulanspersonalen gjort om att det rörde sig om spelad medvetslöshet och en kulturell svimning har tingsrätten funnit att mannen delvis blivit bedömd utifrån hans etniska tillhörighet.

– Även om det står klart att ambulanspersonalen aldrig har haft någon intention att diskriminera mannen är det visat att personalen i vart fall i delar beaktat mannens etnicitet när hans medvetandegrad och behov av vård bedömts, säger en av domarna i målet, rådmannen Lisbet Boberg, i ett uttalande.

Genom denna bedömning har mannen missgynnats, främst genom att han fått vänta på vård längre än han typiskt sett borde. Missgynnandet har enligt domstolen inneburit en diskriminering av mannen enligt diskrimineringslagen, vilket för med sig att regionen ska betala diskrimineringsersättning till mannens dödsbo. Tingsrätten har bestämt denna ersättning till 80.000 kronor.

– Vi har funnit att diskrimineringen av mannen, om än oavsiktlig, har skett i en verksamhet där det är särskilt viktigt att bl a etnicitet inte beaktas i de bedömningar som görs, varför ersättningen satts förhållandevis högt, säger rådmannen Lisbet Boberg.

Tingsrätten har vidare funnit att ambulanspersonalen diskriminerat den nu avlidna mannens änka. Detta har skett genom att personalen i delar negligerat hennes uppgifter om mannens symtom och sjukdomshistoria. Hon har därför tillerkänts diskrimineringsersättning med 30 000 kronor.

Mannen avled i juli 2019 i sviterna av en lunginflammation.


Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0 

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0