Amerikanska folkhälsomyndighetens råd till 60-plussare: "Bunkra mat, stanna inomhus, undvik mänskliga kontakter"

Publicerad 11 mars 2020 kl 13.53

Inrikes. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC ger nu amerikanska medborgare omfattande råd för att överleva ett covid 19-utbrott, bland annat genom att stanna inomhus och bunkra mat. Samtidigt ger Folkhälsomyndigheten och MSB motsatta råd till svenska medborgare.
– Det finns ingen som helst anledning att börja hamstra, säger Patrik Jansson, enhetschef på MSB, till TT.

Gilla artikeln på Facebook

"Om du löper högre risk att bli väldigt sjuk av covid 19 så ska du: bunkra upp med förnödenheter, införa försiktighetsåtgärder i vardagen för att kunna hålla andra på avstånd. När du rör dig utomhus: Håll dig borta från andra som är sjuka, undvik nära kontakt och tvätta händerna ofta. Undvik folksamlingar, kryssningar och onödiga resor. Om det pågår ett utbrott i ditt område: Stanna inomhus så långt det är möjligt", skriver CDC i sina officiella råd till amerikanska medborgare.

Myndigheten har även en lång lista med råd till den som har anhöriga till offer för smittan utomlands, hur kroppar ska hanteras och placeras i säckar, hur begravningar av offer ska skötas med mera. Man ger även råd till alla företag som arbetar med mat att införa screening av sin personal och att desinficera dörrhandtag, vattenkranar och andra smittospridande ytor.

Den svenska Folkhälsomyndigheten, å andra sidan, råder enbart den som är sjuk att stanna hemma. I sina publicerade råd upplyser man även om att det kan vara värt att "tvätta händerna ofta" och att "hosta och nysa i armvecket".

Någon information om att äldre bör stanna inomhus vid ett utbrott i deras område finns inte. Inte heller uppmanas äldre människor att bunkra förnödenheter inför en situation där det är livsfarligt att gå ut. Istället går de de svenska myndigheterna ut med motsatt information.

– Det finns ingen som helst anledning att börja hamstra nu, säger Patrik Jansson, enhetschef för den operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till TT.


Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.