Bostadsbubblan
DYRT OCH BELÅNAT: På Södermalm i Stockholm kostar en lägenhet 66.070 kronor per kvadratmeter. På nytecknade bolån är belåningsgraden i genomsnitt 92 procent inklusive blancolån.

Amorteringskrav sätter skräck i banksektorn

Publicerad 11 juli 2014 kl 13.33

Ekonomi. Anders Borg och Socialdemokraterna öppnar för att införa ett obligatoriskt amorteringskrav även på befintliga bolån. Men tanken på att lån ska betalas tillbaka sprider skräck i banksektorn, där intresseorganisationen Bankföreningen nu varnar för drastiska följder om en sådan ordning införs.

Dela artikeln

Ska lån verkligen behöva betalas tillbaka? Eller räcker det med att låntagarna betalar ränta till bankerna – och att allmänheten betalar av lånet genom inflationen? Den diskussionen är på väg att komma upp till ytan i Sverige, där den som skuldsatt sig kraftigt på bostadsmarknaden hittills har tjänat stora pengar – ibland miljoner – på sitt beslut.

De svenska hushållens skuld­sätt­ning har ökat under en lång tid. Skuld­ökningen gäller fram­för­allt bolåne­skulder som drivits på av en frikostig utlåning från banker och bostads­institut. Idag skulle det ta den genomsnittlige svensken med bolån cirka 100 år att bli kvitt sina skulder, enligt Riksbanken. För många skulle de ta ännu längre tid.

Sveriges skuldsättningspolitik oroar i omvärlden, och de internationella kraven är tydliga: Avskaffa ränteavdraget, lyder ordern från IMF. Inför dessutom amorteringskrav, säger EU-kommissionen. Men Sverige har inte vidtagit någon av åtgärderna trots upprepade skrivelser från de internationella organen i nästan tio år.

Men nu håller något på att hända. Efter ett initiativ från Anders Borg jobbar nu Finansinspektionen och Riksbanken på hur ett bindande amorteringskrav skulle kunna utformas.

"Amorteringskulturen behöver förbättras och det gäller inte bara nya lån", skriver Finansiella stabilitetsrådet, som består av regeringen och de båda myndigheterna, i sitt senaste protokoll.

Men svenska bankintressen väger tungt, och banksektorns intresseorganisation Bankföreningen är redan mycket negativa till ett amorteringskrav.

– Bankerna kräver redan att alla nya låntagare med stora lån ska amortera. Att införa omfattande och retroaktiva krav på amortering skulle kunna få till effekt att låntagare kraftigt måste minska sin konsumtion eller i värsta fall inte har råd att bo kvar, säger Bankföreningens chefekonom Johan Hansing till SVT.

Enligt Svenska Bankföreningen äger drygt 70 procent av de svenska hushållen sin bostad. Av dessa hushåll har 96 procent bostadslån och det är denna kategori som utgör den klart största delen (över 80 procent) av utlåningen till hushåll.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.