Annies nya lotsar

AMS ska sluta förmedla jobb – regeringen satsar på ny "miljardmarknad för kriminella" istället

  • AMS ska anlita privata "förmedlingsföretag" istället för att förmedla jobb – enligt nyliberalt avtal mellan C och S
  • Förra gången sa AMS upp alla privata förmedlare i panik – när de började mordhota myndighetens personal
  • Dessutom bedrev förmedlarna rekrytering till IS, människosmuggling, utpressning mm
  • Nu varnar S-toppen Boel Godner för ett ännu större fiasko: AMS ska börja ösa 15 miljarder över kriminella – varje år
Publicerad 3 november 2019 kl 16.52

Inrikes. Nu gör regeringen om Arbetsförmedlingen till en ren betalarorganisation – som ska betala privata utförare för att förmedla jobb. Men i praktiken kommer myndigheten att skapa en skattefinansierad mångmiljard­marknad för företag som i stor utsträckning drivs av lycksökare och kriminella, varnar tunga S-företrädare, forskare och experter.

Gilla artikeln på Facebook

Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S), har lång erfarenhet av kriminella välfärdsbolag som plundrar skattebetalarna på gigantiska belopp. En stor del av av den syrianska Södertäljemaffians intäkter tros idag härröra från olika typer av skattefinansierad välfärdsverksamhet, och nu tror Godner att den nya mångmiljard­marknaden för privata arbetsförmedlare i praktiken kan bli en sorts mottagnings­verksamhet där kriminella företagare tar emot miljarder av skattebetalarna genom att fuska och utnyttja systemet.

– Vem som helst kan starta en verksamhet och sälja tjänster till Arbetsförmedlingen. I hemtjänsten var det katastrof redan efter några månader och i personlig assistans har vi också sett ett omfattande fusk, säger Boel Godner till Dagens Industri.

Forskaren Anders Forslund konstaterar i en kommentar till samma tidning att det inte ens går att handla upp sjukvårdsmateriel utan problem i Sverige, och att han därför är orolig för vad som ska hända när svårkontrollerade arbetsförmedlings­tjänster ska handlas upp. Totalt handlar det om 15 miljarder skattekronor per år som väntas hamna i de privata förmedlarnas fickor.

– När man tittar på erfarenheterna från etableringslotsarna är det klart man är orolig, säger han.

Reformen med privata arbetsförmedlare – då kallade "lotsar" – lanserades 2010 av Fredrik Reinfeldt och Erik Ullenhag som beskrev lotsföretagen som ett sätt för invandrare att få jobb. Arbetsförmedlingen fick i uppdrag att anlita de privata lotsarna som i sin tur skulle hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Ersättningen till lotsföretagen var generös – bara under 2014 gick flera hundra skattemiljoner till ett litet antal lotsföretag.

Fram till 2018 hade regeringen tänkt bränna ytterligare 5 skattemiljarder på lotsverksamheten, men det hela fick ett abrupt slut 2015 när AMS till sist tröttnade på lotsföretagen, som beskrevs som en grupp kriminella som hotade Arbetsförmedlingens personal och roffade åt sig skattepengar utan rimlig motprestation. En av de få jobb som lotsarna faktiskt lyckades förmedla ska ha varit jobbet som terrorist åt Islamiska staten. Det uppgav generaldirektören Mikael Sjöberg, när han skulle förklara varför han struntade i riksdagens beslut om att AMS skulle tillhandahålla ett lotsprogram och lade ned det på egen hand utan förvarning. Lotsföretagen visade sig vara så kriminella att läget var akut, enligt honom.

– Det finns en förordning som säger att jag ska hushålla väl med statens medel och det finns en arbetsmiljölag som säger att jag ska ha en rimlig arbetsmiljö för mina medarbetare, förklarade Mikael Sjöberg för TT.

En VD för ett av de större lotsföretagen förklarade i Expressen hur frustrerad han var med sina konkurrenter i branschen.

– De flesta lotsföretag har köpt datorer och iPads till de nyanlända flyktingarna för att knyta dem till sig och tjäna pengar, sade han och fortsatte:

– De vill först och främst att vi ska hjälpa dem med att ta hit deras anhöriga till Sverige, sen vill de ha bostäder, datorer och telefoner eller Ipads. Alla kräver datorer, de frågar till och med vilket märke de får.

Även Sjöberg bekräftade bilden av ett omfattande missbruk.

– Vidden av det hela är organiserad brottslighet, hot, människosmuggling och utpressning. Man handlar med folkbokföringsadresser och fuskar med hela systemet. Vi har haft dödshot till våra medarbetare som riktats från representanter från lotsföretag.

Men från politiskt håll gav man sig alltså inte, och nu är det dags igen. Den drivande kraften bakom det nya lotsprogrammet är Annie Lööf och Centerpartiet, som ser privatiseringen av Arbetsförmedlingen som en viktig nyliberal fråga för Sverige. Frågan ingick därför i partiets januariöverenskommelse med Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

Den nya lagstiftningen väntas träda i kraft i mitten av 2020.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fler är rädda för Google än för näthat

Fyra av tio känner "stor oro" för nätjättarna. Men bara en av tio känner samma oro för så kallat näthat, visar rapport.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.