Syrien kan angripas inom några dagar

Publicerad 27 augusti 2013 kl 19.18

Utrikes.Under måndagen fortsatte USA arbetet med att säkra internationellt stöd för ett militärt angrepp mot Syrien. Enligt uppgifter i amerikanska massmedia är ett angrepp nära förestående och kan komma så tidigt som på torsdag.

Gilla artikeln på Facebook

Robotangrepp mot Syrien kan inledas redan på torsdag, skriver NBC News. Uppgifterna kommer från högt uppsatta källor inom den amerikanska administrationen, som säger att angreppen skulle vara ”begränsade” och pågå i tre dagar.

Enligt CBS News instruerade Barack Obama under ett möte i Vita huset i lördags tjänstemän att ta fram en rapport om de påstådda kemangreppen. Rapporten kommer att offentliggöras innan Syrien angrips och bedöms vara klar inom en eller ett par dagar, uppgav amerikanska regeringskällor, som hävdade att USA har ”nästan vattentäta indicier” som visar att den syriska regeringen har använt kemiska vapen.

Amerikanska opinionsbildare ställer sig överlag positiva till ett angrepp mot Syrien. ”De flesta amerikaner säger ’gör det inte’. Men president Obama måste bestraffa den syriska diktatorn Bashar al-Assads mordiska regim med militära angrepp”, skriver Washington Post på ledarplats idag.

”Obama satte sin trovärdighet på spel när han i augusti förra året förklarade att Assad skulle överträda en röd linje och framtvinga ett amerikanskt svar om han använde kemiska vapen”, skriver New York Times ledarsida som menar att Assad har gjort sig skyldig till ett ”fräckt användande av kemiska stridsmedel” och inte tar Obama på allvar.

Bland de få fredsförespråkarna återfinns den konservative skribenten Pat Buchanan, som har en lång karriär inom det republikanska partiet bakom sig.

”Var är bevisen för att massförstörelsevapen har använts och att det måste vara Assad som beordrade angreppen? Ett sådant angrepp vore obegripligt. Att skjuta några gasgranater mot syriska civila skulle inte stärka Assads ställning utan tvärtom leda till att hans regim fördöms internationellt och ge krigsförespråkarna som vill att USA ska gå i krig med Syrien, som en bakdörr till krig mot Iran, trumf på hand."

"Varför förkastade USA så snabbt Assads erbjudande att låta FN-inspektörer – som redan befinner sig i Damaskus för att undersöka tidigare anklagelser om att han eller rebellerna använt giftgas – bege sig till platsen för den senaste incidenten? Vill vi inte veta sanningen?”, skriver Buchanan.

Efter att upprepade gånger ha krävt att den syriska regeringen ska låta FN undersöka de påstådda gasangreppen, uppmanade USA igår FN att avbryta undersökningarna och dra tillbaka sina inspektörer från Syrien. FN utreder för närvarande anklagelserna om kemangrepp, efter att Syrien gav klartecken för undersökningar i söndags.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Kristersson: Dåligt av vänstern kalla oss "blåbruna"

"Jag tänker inte svara med samma mynt." Pressades av SVT om sin syn på SD:s "rötter i nazismen".0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0