Ann Linde om coronastrategin: "Jag vet inte om vi har rätt vetenskap"

"Går inte att jämföra med andra länder"

Publicerad 19 juni 2020 kl 15.10

Utrikes. Den svenska regeringen har agerat "ansvarsfullt" under coronasmittan. Det säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) i en intervju med DW Conflict Zone, samtidigt som hon skyller dödstalet på privata äldreboenden och personalen där.

Gilla artikeln på Facebook

Det är tyska Deutsche Welle som genomfört en uppmärksammad intervju med Sveriges utrikesminister Ann Linde.

Där grillas statsrådet om den höga smittan och dödssiffran i Sverige.

Linde upprepar påståendet att det är omöjligt och meningslöst att jämföra Sverige med andra länder.

Hon skyller också dödstalet på "privata" äldreboenden och på att de anställda inte gjorde som de borde.

– Sverige har många privatägda äldreboenden med mycket prekärt arbete. Många har inte månadslöner utan är timanställda. Många av dem stannade inte hemma när de hade lindriga symtom, säger hon i DW.

Men DW:s programledare citerar då Sveriges förra statsepidemiolog Annika Linde, som sagt att Sverige saknade strategi för äldrevården. Programledaren kallar sedan den svenska strategin för "skamfull".

– Det är dina ord, svarar Ann Linde under intervjun. Du beter dig som om detta vore ett världsmästerskap i vem som får smittan och inte. Vi ser det inte så. Så beter sig inte en ansvarsfull regering.

Angående den vetenskapliga grunden för Sveriges så kallade strategi och "flockimmunitet", som Folkhälsomyndigheten först trodde på, säger ministern att hon inte kan svara eftersom hon bara är utrikesminister.

DW:s programledare påpekar att vaccin snart kan vara klart och att Sveriges vägval ur ett längre perspektiv kanske var helt fel, och att många människor dött helt i onödan.

– Jag är faktiskt en utrikesminister, så jag vet inte om vi hade rätt vetenskap om flockimmunitet eller något annat. Jag hoppas ni intervjuar vår epidemiolog för att djupare diskutera de frågorna.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.