Annie Lööfs familjeåterförening väntas skapa "ny flyktingström till Sverige"

Publicerad 18 maj 2019 kl 13.27

Inrikes. Annie Lööfs krav på generösare familjeåterförening för invandrare kan få allvarliga konsekvenser för landet. Det kan skapa en "ny flyktingström till Sverige" i sommar, då reglern träder i kraft, skriver Östra Småland.

Gilla artikeln på Facebook

För att ingå regeringsuppgörelsen med Socialdemokraterna krävde Centerpartiet generösare regler för familjeåterförening. Även Miljöpartiet ställde sig bakom kravet på en generösare invandring.

Så blev också fallet, och snart kommer konsekvenserna.

Reglerna, som träder i kraft i sommar, kan nämligen skapa en ny våg av invandring till Sverige.

Tidningen Östra Småland larmar om en "ny flyktingström till Sverige när de nya och betydligt generösare reglerna för familjeåterförening som är en del av januariavtalet mellan S, MP, C och L börjar gälla".

Kalmar kommun har därför börjat förbereda sig på att trycket på sådant som att ordna boenden till invandrarna kan komma att öka.

Tidningen påpekar också att asylinvandringen till Sverige ännu är stor. Förra året var det bara ett annat land i Europa, i relation till sin folkmängd, som beviljade fler asylansökningar än Sverige.

I år kommer 21.000 asylsökare, varav 1.200 så kallade ensamkommande. Men antalet anhöriginvandrare är betydligt högre, 59.000, en siffra som kan växa i och med Lööfs generösare politik. I sommar får även alternativt skyddsbehövande möjlighet till familjeåterförening, vilket gör att de kan hämta hit make, maka, sambo och minderåriga barn. Detta kan göra Sverige till ett av Europas mest generösa länder för anhöriginvandring, enligt Migrationsverket. Dessutom kan rätten till familjeåterförening även fungera som en morot för andra invandrare att ta sig till Sverige.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0