Inger Støjberg firar med tårta. Gimi Levakovic och Sam Mansour är inte välkomna i Danmark.

Danmarks regering har tårtkalas när terrorister förlorar medborgarskapet och kastas ut ur landet

Publicerad 17 mars 2017 kl 08.25
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Danmarks immigrations-, integrations- och bostads­minister Inger Støjberg har lagt upp en bild på sig på Facebook där hon har tårtkalas efter att landet dragit in medborgarskapet för terrorister.
"Det ska firas!" skriver hon.

Gilla artikeln på Facebook

50. Så många åtstramningar av invandrings­politiken har Danmark gjort sedan den nya regeringen tillträdde sommaren 2015. Alla åtgärder finns listade på danska regeringens hemsida. Under veckan firade regeringen de skärpta kraven på invandrarna med tårta.

"Idag fick jag åtstramning nummer 50 av invandringen antagen. Det ska firas!" skriver Støjberg på Facebook och håller upp en tårta dekorerad med talet 50 och en dansk flagga.

Den politiska retoriken i Danmark är väsensskild från den i Sverige. I somras lade Støjberg upp en bild på terrordömde Sam Mansour på Facebook tillsammans med ett "Äntligen!" och berättade för sina följare att marockanen nu blivit av med sitt danska medborgarskap. "Terrordömda ska inte kunna behålla sina danska medborgarskap", förklarade hon.

I höstas publicerade hon en bild på den ökände kriminelle romen Gimi Levakovic tillsammans med texten: "Nu skärper vi reglerna igen så det blir lättare att utvisa typer som Levakovic!" Fallet Levakovic har varit en långdragen historia i dansk press.

Han "kan tacka EU och den europeiska människorätts­konventionen för att han, trots en omfattande kriminell karriär med 28 domar sedan han fyllt 18 år, får stanna i Danmark", skrev Ekstrabladet förra våren. Samtidigt konstaterades att Levakovic hela tiden försörjt sig på bidrag och kriminalitet.

Danmarks allt tuffare retorik och politik mot de invandrare som söker sig till landet kan delvis sökas i att invandrings­kritiska Dansk folkeparti (DF) är stödparti åt den borgerliga regeringen. Nyligen började Social­demokraterna (S), efter påtryckningar från fackförenings­rörelsen, uppvakta DF för att sluta överens­kommelser i bland annat skattefrågor.

DF:s Kristian Thulesen Dahl förklarar i en intervju med BT att överläggningarna med S partiledare Mette Frederiksen ska ses som ett sätt att sätta press på regeringen:

– Man ska inte ta DF för givet, och om man försöka spela utan oss och det inflytande vi ska ha över politiken så får man det svårt. Det är vår signal med samarbetet med Social­demokraterna, förklarade han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.