Arabisk ilska när Denzel Washington spelar Hannibal

Publicerad 18 december 2023 kl 13.25

Kulturnyheter. Netflix är återigen i blåsväder i arabvärlden efter beslutet att låta den afroamerikanske skådespelaren Denzel Washington spela den kartagiske generalen Hannibal.

Dela artikeln

Hannibal (247 f.Kr. – 183 f.Kr.) anses ha varit en av de främsta fältherrarna genom tiderna och är bland annat känd för att ha fört 37 elefanter över alperna under det andra puniska kriget och för att ha besegrat Rom.

Han kom från Karthago i nuvarande Tunisien och var av västsemitisk härkomst. Men i den kommande Netflix-filmen spelas han av Denzel Washington, som är en afroamerikansk skådespelare.

– Det finns en risk för historieförfalskning: vi måste ta ställning i denna, säger parlamentsledamoten Yassine Mami.

Den franskspråkiga tunisiska tidningen La Presse har å sin sida publicerat en ledare där där man konstaterar att det "enligt tunisier och många observatörer är historiskt felaktigt" att låta en svart man spela Hannibal.

Det är inte första gången som trenden att låta svarta skådespelare spela icke-svarta historiska figurer väcker ilska i arabvärlden.

När Netflix tidigare i år släppte sin dokumentärserie "Queen Cleopatra" spelades Kleopatra VII av Egypten – som var etnisk grek – av en svart afrikan. Det ledde till ramaskri i Egypten med hot om stämningar och att släcka ned Netflix i hela landet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.