Arbetslösheten fortsätter stiga: "Ökar på bred front"

Publicerad 11 februari 2020 kl 11.14

Inrikes. Arbetslösheten i Sverige fortsätter att stiga, visar Arbetsförmedlingens senaste siffror. Men bland inrikes födda är arbetslösheten ännu låg.

Gilla artikeln på Facebook

I slutet av januari var antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen 380.000 personer, skriver myndigheten på tisdagen.

Det är 30.000 fler än ett år tidigare. Under samma period ökade arbetslöshetsnivån med 0,4 procentenheter till 7,4 procent. 

– Arbetslösheten ökar nu på bred front – både geografiskt och bland olika grupper av arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Antalet arbetslösa har stigit sedan juli 2019. Och det har börjat öka i allt fler län. Ökningen beror främst på en svagare jobbtillväxt till följd av avmattningen i ekonomin samtidigt som arbetskraften fortsätter att växa i god takt, enligt Arbetsförmedlingen.

Skillnaderna mellan olika län kan också vara stor och beror bland annat på bredden av branscher och tillgången på efterfrågad arbetskraft. 

– Vi kan se att län med större branschbredd och en utvecklad tjänstesektor har lägre arbetslöshet än län med mer ensidig branschstruktur och traditionell industriprägel, säger Sundén.

I Skåne är arbetslösheten högre än i övriga landet, 9,8 procent. Värst är den i Malmö och Perstorp, enligt P4 Malmöhus.

Skillnaden är likaså stor mellan svenskar och invandrare. I slutet av januari uppgick arbetslösheten för utrikes födda till 18,9 procent, en minskning från 19,0 procent. Bland inrikes födda ökade arbetslösheten från 3,8 till 4,2 procent och är alltså kvar på en fortsatt låg nivå.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0