Arbetslösheten nu den högsta sedan 1997

Publicerad 14 januari 2021 kl 14.32

Inrikes. Arbetslösheten i Sverige ökade kraftigt från december 2019 till december 2020. Nu är långtidsarbetslösheten på "oroväckande" nivåer, enligt Arbetsförmedlingen.

Gilla artikeln på Facebook

Statsminister Stefan Löfven (S) sade upprepade gånger att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. I stället blev det en av EU-ländernas högsta.

Nu varnar Arbetsförmedlingen för att arbetslösheten ligger på oroväckande rekordnivåer.

Redan under inledningen av 2020 var arbetslösheten på väg uppåt till följd av en avmattning i ekonomin. Och även om omfattande stödåtgärder dämpade utvecklingen steg arbetslösheten i snabb takt när pandemin slog till med full kraft under våren. Arbetslösheten stabiliserade sig sedan under hösten.

Men i slutet av december var arbetslösheten 8,8 procent jämfört med 7,4 procent ett år tidigare, rapporterar idag Arbetsförmedlingen.

I genomsnitt var totalt 437.000 personer inskrivna som arbetslösa förra året – den högsta siffran sedan 1997.

Antalet arbetslösa som varit utan arbete i tolv månader eller mer har också ökat med närmare 24.000 personer jämfört med motsvarande månad ett år tidigare, till drygt 175.000 i december 2020. Även den grupp som varit inskrivna 6–12 månader och som riskerar långtidsarbetslöshet har ökat med drygt 40.000, till 112.000 personer i slutet av förra året.

– Det är oroväckande att långtidsarbetslösheten som redan är på rekordhöga nivåer fortsätter öka och att än fler riskerar att hamna där. Inte minst för de här grupperna är det särskilt viktigt med kompetensutveckling och utbildning, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

En farhåga är nu, enligt myndigheten, att den pågående krisen kommer innebära att långtidsarbetslösheten biter sig fast på höga nivåer.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

SMHI klass 3-varnar för snökaos i Västerbotten

Högsta varningsklassen.. Kan störa elförsörjning och telekommunikationer.0 

Regeringen "ställer om" Sverige till "klimatekonomi"

Presenterar hundra olika åtgärder.. "Vi lägger grunden för en långsiktig och hållbar omställning av samhället."0 

Sabuni hotar med extraval om Löfven ökar invandringen

Kommer inte acceptera regeringens planer.. Centern oroliga att januariavtalet faller – försöker pressa L att backa.0 

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0