Bostadsbubblan
Ett av de nominerade bostadshusen.

Årets bostadsbygge utses

Publicerad 7 november 2015 kl 20.12

Kulturnyheter. När Sveriges arkitekter utser årets främsta bostadsprojekt är det en uppvisning i modernism och brutalitet, där funktion inte bara trumfar – utan också uteslutande tillåts definiera – estetiken.

Dela artikeln

© Ole Jais

Bohus 5 i Malmö "signalerar förändring" och har en stor tvättstuga som ska föra människor samman.

© Sveriges arkitekter

"Hållbarhetsmål och vilja till flexibilitet präglar husets estetik. Prefabricerad betong ger, utan att begränsa utformningen, både rationell ekonomi och karaktär" i Bostadsrättsföreningen O’hoj i Västra hamnen, Malmö.

© Joliark

Kvarteret Tappen i Annedal, Stockholm består av "två nybyggda huskroppar i galvaniserat stål en skulptur för boende.". "Platsgjutna betongväggar ger bostäderna karaktär", "utvändigt täcks husens ena sida av en stålfasad där takavvattning och andra funktioner fällts in i en slät yta." och balkonger och uterum är "placerade som dockskåp på varandra".

© Felix Gerlach

Nya Helsingkrona Nation i Lund är "utmanande högt, med sina 13 våningar i koppar markerar det tydligt att Nationen valt att satsa på sina studenter".

Den 19 november delas Bostadspriset ut på Arkitekturgalan i Stockholms stadshus. Priset delas ut av Sveriges arkitekter vartannat år för att belöna ett aktuellt bostadshus eller -område av "hög arkitektonisk klass" och för att visa "goda exempel".

Sveriges arkitekter är en intresseorganisation för alla Sveriges arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter. Årets jury har nominerat fyra bostadsprojekt som anses vara särskilt bra.

– Gemensamt för de fyra projekten är att de är bra bostäder men också tar ett steg till och tillför något till staden utanför bostaden. Genom att även tillföra platser att mötas eller kontakt med gaturummet bidrar de till en socialt hållbar stad, säger juryns ordförande Sanna Hederus, skriver Svensk byggtidning.

Av tradition är nomineringarna en orgie i modernism, i år utvalda med motiveringar som "signalerar förändring", "utmanande högt", "platsgjutna betongväggar ger bostäderna karaktär", "prefabricerad betong ger, utan att begränsa utformningen, både rationell ekonomi och karaktär" och "balkonger och uterum, placerade som dockskåp på varandra".

De nominerade projekten kan betraktas i bildspalten till höger.


Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.