Assad: IS-terroristerna ska hängas – inte skickas till Europa

Publicerad 29 november 2019 kl 11.03

Utrikes. Syriens president Bashar al-Assad tycker det är "omoraliskt" att som Turkiet skicka tillbaka IS-terrorister till Europa. I Syrien kommer man i stället åtala dem direkt, vilket uppges leda till dödsstraff genom hängning.

Gilla artikeln på Facebook

Turkiet har börjat skicka tillbaka IS-terrorister till Europa. Även USA:s president Donald Trump har tidigare krävt att Europa ska ta "hem" de terrorister som de exporterat till Mellanöstern.

Syriens president Bashar al-Assad tycker ett sådant resonemang är oansvarigt, säger han i en intervju med franska Paris Match magazine.

På frågan om han, likt Turkiets ledare Erdogan, kommer utvisa IS-terrorister till Europa, säger Assad: 

– Erdogan försöker utpressa Europa. En man som respekterar sig själv pratar inte på det sättet. Det finns institutioner och det finns lagar. Utlämnande av terrorister eller någon dömd person till en annan stat är föremål för bilaterala avtal mellan länder. Men att frigöra människor från fängelset när man är medveten om att de är terrorister, och skicka dem till andra länder för att döda civila – detta är en omoralisk handling.

Vidare påpekar han att alla terrorister inom syriskt område kommer åtalas i specialdomstolar enligt syrisk lag. Och lagen är "tydlig" när det gäller terrorbrott, påpekar presidenten.

Vad det närmare betyder förklaras inte. Daily Mail uppger att syrisk lag föreskriver dödsstraff för medlemskap i Islamiska staten. Enligt den brittiska tidningen ska redan "tusentals" fångar ha avrättats. Och nu planerar alltså Syrien att åtala även utländska IS-terrorister.

Tidigare i år har dock Sky News rapporterat om att dödsdömda i Syrien ska få sitt straff omvandlat till livstids straffarbete.


Nyheter från förstasidan

Här vägrar Morgan Johansson debattera invandringen med M

M och S satt vid samma bord i SVT-studion. "Ni har bett om att inte få debattera den här frågan med Moderaterna..."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus