Assad: IS-terroristerna ska hängas – inte skickas till Europa

Publicerad 29 november 2019 kl 11.03

Utrikes. Syriens president Bashar al-Assad tycker det är "omoraliskt" att som Turkiet skicka tillbaka IS-terrorister till Europa. I Syrien kommer man i stället åtala dem direkt, vilket uppges leda till dödsstraff genom hängning.

Gilla artikeln på Facebook

Turkiet har börjat skicka tillbaka IS-terrorister till Europa. Även USA:s president Donald Trump har tidigare krävt att Europa ska ta "hem" de terrorister som de exporterat till Mellanöstern.

Syriens president Bashar al-Assad tycker ett sådant resonemang är oansvarigt, säger han i en intervju med franska Paris Match magazine.

På frågan om han, likt Turkiets ledare Erdogan, kommer utvisa IS-terrorister till Europa, säger Assad: 

– Erdogan försöker utpressa Europa. En man som respekterar sig själv pratar inte på det sättet. Det finns institutioner och det finns lagar. Utlämnande av terrorister eller någon dömd person till en annan stat är föremål för bilaterala avtal mellan länder. Men att frigöra människor från fängelset när man är medveten om att de är terrorister, och skicka dem till andra länder för att döda civila – detta är en omoralisk handling.

Vidare påpekar han att alla terrorister inom syriskt område kommer åtalas i specialdomstolar enligt syrisk lag. Och lagen är "tydlig" när det gäller terrorbrott, påpekar presidenten.

Vad det närmare betyder förklaras inte. Daily Mail uppger att syrisk lag föreskriver dödsstraff för medlemskap i Islamiska staten. Enligt den brittiska tidningen ska redan "tusentals" fångar ha avrättats. Och nu planerar alltså Syrien att åtala även utländska IS-terrorister.

Tidigare i år har dock Sky News rapporterat om att dödsdömda i Syrien ska få sitt straff omvandlat till livstids straffarbete.


Knivattacken mot Boråspolisen

Poliser omringades av jättelik invandrarmobb i Borås. Fick halverat straff på grund av låg ålder – trots att han ljög om att han är ett flyktingbarn.0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Vetenskap

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Ledningen vann mot gräsrötterna: SD ska rädda SVT och SR. SD ska "rädda" public service från Moderaterna och KD.0