Asteroid kan träffa Jorden när som helst

Publicerad 10 mars 2017 kl 11.42

Rymden. Det behöver inte dröja miljontals år innan en ny asteroid som kan utplåna allt liv slår ned på Jorden. Det visar ny forskning från Lunds universitet och Tekniska högskolan ETH i Zürich.

Gilla artikeln på Facebook

För 65 miljoner år sedan ska en gigantisk asteroid, minst 10 kilometer i diameter, ha kolliderat med Jorden och bland annat utrotat dinosaurierna. Asteroiden exploderade med en kraft motsvarande sju miljarder Hiroshima-bomber.

I början på 1990-talet hittades det som tros vara nedslagsplatsen, den jättelika Chicxulubkratern som ligger begravd under marken på Yucatanhalvön i Mexiko. Kratern är 300 km i diameter.

Har det hänt en gång kan det hända igen. Men när?

En teori säger om cirka tio miljoner år. Men nu menar en svensk forskare från Lund att det inte stämmer. Det kan hända när som helst, enligt geologen Sanna Alwmark från Lunds universitet.

– Det finns inget givet intervall som de stora asteroiderna kommer med. Ingen regelbundenhet. Det finns helt enkelt ingen möjlighet att förutspå när det händer nästa gång, säger Sanna Alwmark till Sydsvenskan.

Detta har man kommit fram till genom att mäta det radioaktiva sönderfall som startar när en asteroid får berggrunden att smälta. Därmed har man kunnat fastställa åldern på kratrar som bildats på Jorden de senaste femhundra miljoner åren och dragit slutsatsen att det inte finns något mönster för hur ofta asteroider slår ned.

Sådan dyster vetskap är kanske inget vanliga människor vill ha, men den nya forskningen är viktig för att förstå hur dynamiken i solsystemet fungerar, förklarar Alwmark.

För att stoppa en stor asteroid lär man dock inte, som i Hollywoodfilmen Armageddon från 1998, försöka landa på den och sedan spränga den.

Enligt Sanna Alwmark finns det helt andra teorier som går på att "måla ena sidan" av asteroiden, vilket ska påverka solens instrålning och därmed ändra banan.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Märkliga liberala konspirationsteorier om alternativmedia.0 

Mer från Rymden

Asteroid smet förbi obemärkt 12.000 mil från jorden

Upptäcktes i efterhand.. För fyra år sedan skadades många människor av en meteor i Ryssland.0 Plus

Nasa publicerar pixlig film på Trappist-1

Här kan det finnas liv.. Fascinerande film av stjärna 40 ljusår bort.0 

Sidor

Vetenskap

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Ny storstudie avslöjar IQ-skillnaderna mellan vita och svarta. Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0