Kinas rymdskrot
Den kinesiska raketen sköts upp 29 april (t.v) men tumlar nu omkring i en okontrollerad omloppsbana och följs bl.a av observatorier på jorden (t.h).

Kinesisk raket kan krascha i Europa

Publicerad 7 maj 2021 kl 13.36

Rymden. Den kinesiska raketen "Långa marschen 5B" kan komma att krascha i Europa. Det uppger EU:s rymdövervakningsenhet EU SST.

Gilla artikeln på Facebook

Långa marschen 5B sköts upp 29 april i år med den första modulen i Kinas kommande rymdstation "Himmelska palatset" ombord.

Efter att modulen framgångsrikt placerats i omloppsbana runt jorden tappade emellertid de kinesiska raketingenjörerna kontrollen över raketen. Den började därefter tumla omkring i en okontrollerad omloppsbana runt jorden.

Raketen beräknas under helgen återinträda i jordens atmosfär och därefter krascha på jorden. Även om det mesta av raketen brinner upp i atmosfären, finns en risk att vissa mer massiva delar av raketmotorerna inte gör det.

Experter från hela världen följer därför noga den kinesiska raketen för att se om den riskerar att träffa något befolkat område. Enligt EU SST finns det på grund av raketens bana runt jorden en liten risk att raketen slår ned i Sydeuropa.

Enligt de senaste beräkningarna kommer raketen att återinträda jordatmosfären mellan lördagseftermiddagen och lunchtid på söndagen. Det råder än så länge stor osäkerhet i exakt tidpunkt för när den kinesiska raketen kraschar med jorden.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.