Elin och afghanen
Hindrade planet från att lyfta och började gråta. Streamade allt i en film som blev viral på nätet.

Asylaktivisten som stoppade flygplan misstänks för brott – åtal väntar

Publicerad 14 september 2018 kl 18.23

Inrikes. Det ser ut att bli åtal mot vänsteraktivisten Elin Ersson som i somras tillfälligt stoppade utvisningen av en afghansk invandrare genom att protestera och gråta på planet som mannen skulle skickas hem med, rapporterar SVT Väst. Objektivt sett är det klart ett brott, menar åklagaren.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i slutet av juli som ett passagerarplan på Landvetter i Göteborg försenades med flera timmar efter att en 21-årig kvinnlig asylaktivist vägrade sätta sig ner när planet skulle lyfta.

Detta för att stoppa utvisningen av en afghansk man.

Den gråtande svenska kvinnan, Elin Ersson, streamade själv händelsen via Facebook och togs till slut av planet, likaså en man i 50-årsåldern som skulle utvisas till Afghanistan.

Händelsen fick stor internationell uppmärksamhet och hennes film har fått över 5 miljoner visningar.

Mannen som kvinnan egentligen ville "rädda" var en 26-årig afghan vid namn Ismail Khawari, men han var inte med på flygplanet.

I stället stoppades tillfälligt utvisningen av den äldre afghan som faktiskt befann sig på planet och som senare skulle visa sig vara dömd för kvinnomisshandel i Sverige. Den afghanske mannen hade misshandlat sina döttrar och sin hustru, och bland annat "piskat" dem med en lång laddningssladd, avslöjade Nyheter Idag. Elin Ersson har i efterhand förnekat att hon kände till någonting om mannens förflutna.

Efter händelsen inleddes en förundersökning om misstänkt brott mot luftfartslagen. Då pekades dock ingen misstänkt ut, eftersom polisen först ville utreda om ett brott över huvud taget begåtts.

Idag fastslår åklagaren att det rör sig om ett brott och att kvinnan kommer delges misstanke.

– Det står alldeles klart att objektivt sett finns det ett brott som är begånget, säger åklagare James von Reis till SVT Nyheter.

Enligt SVT hoppas åklagaren snart kunna väcka åtal, dock ska den misstänkta kvinnan först höras.

Brott mot luftfartslagen kan ge böter eller fängelsestraff i högst sex månader.


Nyheter från förstasidan

Israels förre ledare fotad hos Epstein – med unga kvinnor

Kamouflerad Ehud Barak togs på bar gärning utanför lyxhuset. Har också tagit emot tiotals miljoner i investeringar från pedofilbankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0