Knivmorden på Ikea
Asylboendet i Arboga.

Asylboende utrymdes efter fynd av säckar

Publicerad 15 augusti 2015 kl 14.58

Inrikes. Ett asylboende i Arboga utrymdes natten till lördagen efter att man hittat misstänkta säckar med brandfarlig vätska i närheten av boendet.

Gilla artikeln på Facebook

Säckarna ska ha hittats ute i skogen mellan 50 och 75 meter från det asylboendet, som tidigare var känt som Nalles motell och som brann i januari 2012.

Att svenska asylboenden brinner är inte helt ovanligt, men oftast är det då någon av asylsökarna själva som tänder på. I det här fallet finns det däremot misstankar om att utomstående skulle vilja utföra ett attentat mot asylboendet i Arboga, även om inga konkreta misstankar presenterats.

Anledningen till att man befarar attentat är att den 36-årige eritreanen Abraham Ukbagabir, som är häktad för och har erkänt dubbelmordet på Ikea i måndags, tidigare bodde på asylboendet. Polisen utesluter därför inte att det kan finnas ett samband mellan morden och de två säckarna.

– Vi vet ju inte i dagsläget anledningen till att de här två säckarna med det här innehållet ligger på den här platsen, säger polisens presstalesman Lisa Sannervik till Fria Tider och fortsätter:

– Vi kan heller inte utesluta att det har något samband med händelserna på Ikea och den kopplingen att gärningsmannen har bott på det här hemmet, men vi vet inte i nuläget anledningen till att de här föremålen finns där.

Så det här skulle kunna vara säckar som har funnits där en längre tid, de behöver inte ha kommit dit nu?
– Det skulle kunna vara så, vi vidtar nu förundersäkningsåtgärder för att samla in så mycket information som möjligt kring de här säckarna och anledningen till att de finns där.

Och de skulle ha kunnat tagits dit av någon av de boende på asylboendet?
– Vi kan inte utesluta någonting i nuläget för vi vet inte varför de ligger där.

I samband med att säckarnas innehåll undersöktes evakuerades boendet, och om asylsökarna nu ska flytta tillbaka eller inte är något som Migrationsverket får fatta beslut om.

– Vi utrymde boendet som en säkerhetsåtgärd i samband med att polisen arbetade på platsen. Beslut tagna efter det om huruvida de asylboende kan återvända, det lämnar jag till Migrationsverket att kommentera, säger Sannervik.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0