SJ:s asyltransporter
X2000 på Öresundsbron.

SJ-källa: Flyktingarna plundrade tåget

Publicerad 18 september 2015 kl 20.37

Inrikes. Ett tåg på väg mellan Malmö och Stockholm plundrades förra veckan av illegala invandrare som inte tyckte att de behövde betala för sig, det säger en SJ-anställd till Fria Tider.
– Flyktingarna länsade bistron, de stal i princip allt i bistron och hotade personalen, säger personen.

Dela artikeln

Igår rapporterade Fria Tider om två incidenter den här veckan ombord på SJ:s tåg då illegala invandrare hotat personal på tåget eller på annat sätt uppträtt stökigt. Vid ett tillfälle tillkallades polis och en av invandrarna togs med för förhör.

SJ sade då till Fria Tider att man inte haft särskilt mycket problem med invandrarna, utan att det handlade om några enstaka fall.

– Rent generellt, på din fråga om det är vanligt så är det inte det, uppgav SJ:s presstalesman Marika Berggren.

Men den bilden delas inte av den personal som arbetar ombord på tågen. Flera SJ-anställda har de senaste veckorna hört av sig till Fria Tider för att berätta om sina upplevelser.

En av dem, som vill vara anonym av rädsla för repressalier från sin arbetsgivare, berättar om en incident förra veckan ombord på ett tåg som uppgiftslämnaren själv inte var med på.

– Flyktingarna länsade bistron, de stal i princip allt i bistron och hotade personalen, säger uppgiftslämnaren och fortsätter:

– Det blev så hotfull stämning att personalen var tvungen att låsa in sig i tjänstekupén.

SJ har, enligt källan, sedan dess försökt belägga sina anställda med munkavle och beordrat dem att inte berätta om den politiskt känsliga händelsen.

– SJ lägger locket på, ingen får veta det här och man tystar även dem som jobbar ombord.

På SJ:s pressjour säger man att man inte känner till händelsen i bistron förra veckan.

– Det är ingenting som jag känner till, det är det inte, säger en av SJ:s presskontakter till Fria Tider.

Igår, när Fria Tider frågade om tisdagens polisingripande på ett av SJ:s tåg då en invandrare omhändertogs och fördes till polishuset i Eksjö, kände presstjänsten inte till den händelsen heller. Detta trots att SJ då fått tid på sig att kolla upp händelsen och polisen dessutom redan hade bekräftat den för Fria Tider.

En annan anställd på det statligt ägda tågbolaget är starkt kritisk till att dennes arbetsgivare slopat ID-kraven och förväntar sig att alla anställda ska ställa upp på att hjälpa de illegala invandrarna till Sverige.

– Vi tvingas utföra människosmuggling när vi transporterar illegala invandrare först från Danmark till Sverige och sedan vidare genom Sverige, säger personen som också önskar vara anonym.

Artikeln är rättad. Den invandrare som togs om hand i tisdags fördes till polishuset i Eksjö, men tåget stannades inte där.


Nyheter från förstasidan

"Svenska gäng" största hotet i Nordnorge

Norska polisens larm. Ungdomar i Norge värvas till gäng som Foxtrot och Gottsundanätverket.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.