SJ:s asyltransporter
Finlands inrikesminister Petteri Orpo.

Finland kan stänga gränsen helt

Publicerad 22 september 2015 kl 08.31

Utrikes. Den finska regeringen har skärpt gränskontrollen till Sverige på grund av det stora inflödet av invandrare. Men om situationen inte förbättras kan landet komma att stänga gränsen, skriver Sputnik.

Dela artikeln

För ett par veckor sedan beslutade statliga SJ att låta alla som påstår sig vara asylsökare åka gratis genom Sverige utan att visa id-handlingar.

Sedan dess har tusentals invandrare från tredje världen tagit sig över gränsen till Finland. Invandrarna flyr från Sverige eftersom de har bättre villkor i det östra grannlandet.

Inflödet har lett till protester i Finland. Häromdagen formade ett hundratal personer i den nordfinska staden Torneå en "levande mur" i protest mot invandringen.

I en intervju med tidningen Verkkouutiset ja Nykypäivä säger inrikesminister Petteri Orpo att Finland tvingas att på egen hand stoppa strömmen ifall EU misslyckas med att hitta en lösning på krisen.

– Om vi inte hittar en europeisk lösning måste vi själva dra upp linjer för den okontrollerade migrationen, säger Orpo, som tidigare riktat hård kritik mot SJ:s beslut att transportera illegala invandrare gratis genom Sverige.

Finlands försvarsminister Jussi Niinistö utesluter inte att skicka soldater till landets västra gräns för att få kontroll på situationen.

Yle rapporterar samtidigt att kontrollen på gränsen mot Sverige skärps från och med i tisdagen. De asylsökare som tar sig in i landet skickas till ett särskilt asylcentrum och tillåts inte resa runt i Finland utan registrering.

Om de inte registreras innan de reser till andra regioner betraktas de som illegala invandrare, enligt Päivi Nerg, kanslichef på det finska inrikesdepartementet.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Utrikes

USA placerar Tomahawk-robotar i Tyskland

Beslutet på Nato-toppmötet.. Kan bestyckas med kärnvapen och har betydligt större räckvidd än de nuvarande systemen.0 

Banker börjar stänga AFD:s konton

Tyska partiet hotas av politikernära branschen.. Finanssektorn börjar stänga av AFD från sina tjänster efter valsuccén.0 

Ultraortodoxa judar ska tvingas göra värnplikt

Historiska beslutet i Israel.. Gruppen har sluppit undan värnplikt sedan staten bildades.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0