Asylkaoset
EJ VÄLKOMNA: Australiens invandringsmyndighet uppmanar asylsökare att hålla sig borta.

Australien erbjuder asylsökare 25.000 dollar för att åka hem

Publicerad 4 mars 2017 kl 08.55
Av Mattias Albinsson

Utrikes. 25.000 dollar i handen om du reser hem frivilligt eller bli deporterad med tvång. Det är de två val som illegala invandrare som försöker få asyl i Australien just nu erbjuds att välja mellan.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan Donald Trump valts till ny president i USA, och en överens­kommelse om att skicka de oönskade invandrarna dit ser ut att ha gått i stöpet, försöker Australien hitta nya kreativa sätt att bli av med dem på. En av metoderna som testas är att helt enkelt att försöka muta asylsökarna att återvända till sina hemländer i tredje världen.

29 asylsökande män som suttit i förvar de senaste fyra åren uppges redan ha nappat på erbjudandet, skriver Reuters. Det handlar om så kallade båtflyktingar som försökt ta sig illegalt till Australien med båt, men fångats in av kustbevakningen och förts till asylläger på Papua New Guinea och Manus Island.

– Allt fler asylsökare tänker att det är bättre att gå vidare med livet än att klamra sig fast vid ett falsk hopp, säger en anonym australiensisk myndighetskälla till Reuters och tillägger:

– Vi har inte sett såhär många människor resa hem sedan första lägret öppnades sent 2012.

En grupp på nio män från Nepal reste hem under fredagen. Liksom i Europa är invandringen till Australien till större delen bidragsdriven. Invandrarna vill ta sig från sina hemländer i tredje världen till något av industri­världens välfärdsländer för att få en högre levnads­standard.

Konceptet att köpa sig fria från de oönskade invandrarna från tredje världen prövas nu även i Tyskland, skriver Independent. Invandrare från länder som Syrien, Afghanistan, Eritrea, Irak och Nigeria erbjuds 1.200 euro om de packar resväskorna och återvänder hem. Med återvandrings­programmet, som kallas "StarthilfePlus", hoppas myndigheterna bli av med tiotusentals araber och afrikaner.

– Jag vädjar till förståelse för anledningen till detta: För alla dem som inte har några utsikter att få stanna i Tyskland så är frivilligt återvändande bättre än att bli deporterade med tvång, förklarar Tysklands inrikes­minister Thomas de Maizière.

Invandrare från Ryssland, Ukraina och Turkiet omfattas emellertid inte av programmet.

I Tyskland, som tog emot över en miljon invandrare från tredje världen 2015, väntar fortfarande över 400.000 asylsökare på besked om de ska få stanna eller inte. Migrations­myndigheterna är överbelastade och har inte kunnat hantera den massiva invandring som förbunds­kansler Angela Merkel självsvåldigt tog beslut om.

Även Danmark har infört ett liknande system som Australien och Tyskland. Förra året lyckades myndigheterna där muta 532 oönskade invandrare att återvända hem till sina hemländer.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare som besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.