Autoasyl för jemeniter avskaffas

Publicerad 18 februari 2012 kl 00.08

Inrikes.Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik har bestämt att det inte längre råder "inre väpnad konflikt" i Jemen. Asylsökare som uppger att de kommer från Jemen måste hädanefter berätta en asylhistoria om de ska få asyl. De får inte längre permanent uppehålstillstånd per automatik.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 18 mars 2011 som Migrationsverket beslöt att det rådde "inre väpnad konflikt" i Jemen. Från och med 10 februari i år måste jemeniterna börja berätta asylhistorier igen för nu har Migrationsverket beslutat att det råder "svåra motsättningar" i Jemen. Totalt under 2011 uppgav 173 asylsökare Jemen som ursprungsland, 143 av dessa fick uppehållstillstånd, uppger Migrationsverket.

Den största gruppen asylsökare som kan få uppehållstillstånd utan asylhistoria är somalierna. Bortsett från två provinser i norr anser Migrationsverket att det råder "inre väpnad konflikt" i hela Somalia varför i princip alla som kommer till Sverige och uppger södra eller mellersta Somalia som härkomst har möjlighet till att få permanent uppehållstillstånd i Sverige utan att ha bemödat sig om att författa en asylhistoria.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0