Även vänstern kommer drabbas av censuren – vänta och se

Publicerad 13 januari 2021 kl 09.21

Kolumn. Den nya censurkampanjen i sociala medier är visserligen delvis ett försök att radera Trumprörelsen från historieböckerna, men den är också en ansats att tysta all kritik mot den framväxande politiska konsensus som kommer att uppstå under Bidens tid som president. En kritik som kan komma både från vänsterhåll och antikrigskretsar. Det skriver libertarianen och tidigare presidentkandidaten Ron Paul, som nu själv har blivit blockerad från att posta inlägg på Facebook.

Gilla artikeln på Facebook

Detta är ett gratis exempel på innehåll i Fria Tider Plus. Vår digitala prenumeration för en krona per dag (köp direkt) ger dig tillgång till allt material i Fria Tider och Fria Tider Plus.

Förra veckans massiva utrensningar på sociala medier – som inleddes med att president Trump blev permanent avstängd från Twitter och andra tjänster – var chockerande och skrämmande. Särskilt för oss som värdesätter det fria utbytet av idéer.

De rättfärdiganden som ges för att tysta breda lager av den allmänna opinionen är obegripliga och processen är allt annat än transparent. Ingenstans i presidentens två "kränkande" Twitter-inlägg uttrycktes exempelvis någon uppmaning till våld, vare sig uttryckligen eller implicit. Det rör sig om ett klassiskt exempel på att utdöma straffet innan man har avgjort skuldfrågan.

Många amerikaner betraktar detta angrepp på sociala mediekonton som en attack från liberaler eller demokrater mot konservativa och republikaner, men de missar poängen. Att inskränka de tillåtna åsikterna på det virtuella offentliga torget är inget uttryck för en konspiration mot konservativa. Såsom vänsterpersoner som Glenn Greenwald har påpekat är detta ett bredare angrepp på varje åsikt som avviker från de råmärken för det acceptabla som ställts upp av mainstreameliten, som består av både demokrater och republikaner.

Ja, detta är delvis ett försök att radera Trump-rörelsen från historieböckerna, men det är också en ansats att tysta all kritik av det framväxande politiska samförståndet i den kommande Biden-eran, kritik som kan komma från vänsterorienterade eller antikrigskretsar.

När allt kommer omkring visar en titt på Bidens nya "experter" att de kommer att vara samma misslyckade neokonservativa interventionister som gav oss veckodödslistor, oändliga drönarattacker, utländska statskupper och till och med avrättningar av amerikanska medborgare utomlands på order av den amerikanska regeringen. Personer inom vänstern som klagar över denna "tillbaka till framtiden"-artade utrikespolitik kan också vara säkra på att deras röster kommer att tystas.

De som fortsätter att argumentera för att de sociala mediebolagen är rent privata företag som agerar oberoende av amerikanska regeringsintressen ignorerar verkligheten. Den korporativistiska sammanslagningen av "privata" amerikanska sociala medieföretag och den amerikanska regeringens utrikespolitiska mål har en lång historia och är djupt genomsyrad av Obama-/Biden-erans hyperinterventionism.

IT-jättarna samarbetade redan för länge sedan med Obama/Biden/Clintons utrikesdepartement och lånade ut sina verktyg för att tjäna USA:s "soft power"-mål utomlands. Oavsett om det gällde de pågående försöken att byta regim i Iran, statskuppen i Honduras 2009, den katastrofala USA-ledda statskuppen i Ukraina, "arabiska våren" eller förstörelsen av Syrien och Libyen, etc., så samarbetade de stora amerikanska it-företagen glatt med utrikesdepartementet och de amerikanska underrättelsetjänsterna genom att tillhandahålla verktyg för att ge makten åt dem som USA ville främja och tysta dem som fallit i onåd.

Kort sagt har de amerikanska regeringseliterna samarbetat med IT-jättarna utomlands i åratal för att bestämma vem som har rätt att tala och vem som ska tystas. Det som har förändrats är att man nu skördar det man sått.

Så vad behöver göras? Även alternativa sociala medier som verkar för yttrandefrihet är under attack från IT-jättarna och den statliga Leviatan. Det finns inga enkla lösningar. Men vi måste tänka tillbaka på dissidenterna i det sovjetiska tyranniets era. De hade inget internet. De hade inga sociala medier. De hade ingen förmåga att kommunicera med tusentals eller miljontals likasinnade frihetsälskare. Ändå använde de en otrolig kreativitet för att fortsätta sprida sina idéer inför stora motgångar. För ingen armé – inte ens IT-jättarna i allians med statsapparaten – kan stoppa en idé vars tid är inne. Och den idén är frihet. Vi måste fortsätta framåt med kreativitet och självförtroende!

RON PAUL

Ron Paul är libertariansk författare, läkare och kongressledamot i USA 1976–2013. Idag driver han tankesmedjan Ron Paul Institute med fokus på USA:s utrikespolitik.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.