Tullbomsgatan i Gävle.

Bad afrikaner prata tystare i telefon – slogs ner och sparkades i huvudet

Publicerad 27 januari 2021 kl 13.47

Inrikes. En svensk man i Gävle bad en grupp afrikaner att de skulle prata tystare i telefonen. Det slutade med att han blev brutalt nedslagen, och fick motta sparkar mot huvudet medan han låg i fosterställning på marken. Nu döms två eritreaner till fängelse.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 13 september 2019 som de två nu dömda eritreanerna stod med en bekant vid Tullbomsgatan i närheten av PRO:s lokaler i centrala Gävle.

Deras bekanta talade högljutt i en mobiltelefon. Den svenske mannen i 35-årsåldern passerade dem på samma gata och bad vid två tillfällen afrikanerna att vara tystare.

Det uppstod då en diskussion och tjafs. I samband med det noterade svensken att mannen med telefonen hade dragit upp sin tröja och visat en kniv nedstoppad i byxlinningen. Han tog därför fram en häftpistol, som han använt i sitt arbete med att sätta upp affischer, för att kunna försvara sig.

Därefter gick duon till våldsam attack. Efter att ha slagit ned svensken på marken fortsatte de att sparkat honom i ryggen och huvudet medan han låg ned.

– Jag fick ett slag i ansiktet och kände även slag mot kroppen. Jag fick sedan en knuff eller ett slag så att jag hamnade på marken. Därefter låg jag i fosterställning och skyddade mig. På marken kände jag hur det "smattrade" med stötar mot överkroppen och huvudet. Jag träffades i vart fall ett tjugotal gånger, uppgav offret under rättegången.

En svensk kvinna som blev vittne till misshandeln valde att ingripa och larma polisen.

– När en av killarna tog sats och sparkade honom i huvudet tänkte jag att jag måste ingripa och körde därför min bil mot killarna och tutade. Då sprang killarna iväg från offret. Jag hörde att en av dem ropade: "Har du ringt efter din hormorsa?", berättar kvinnan.

Enligt Gävle tingsrätt har den afrikanska duon gjort sig skyldig till "misshandel av allvarligt slag".

"Deras agerande – att flera gärningsmän tillsammans angripa en försvarslös person som ligger i fosterställning på marken genom upprepade sparkar mot både kropp och huvud – har varit både gränslöst och hänsynslöst", står det i domen.

De eritreanska männen, som båda uppger sig vara 23 år, döms till sex månaders fängelse var för misshandel. Den ene döms även för andra brott som begicks senare: olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Båda två av de dömda har tilldelats svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas hem till Afrika med nuvarande lagstiftning.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur