Bakslaget: Nästan inga turister i Stockholm

Publicerad 23 juli 2020 kl 18.00

Inrikes. Effekterna av coronapandemin och den stora smittspridningen i Sverige syns nu i turistnäringen i Stockholm. Och bakslaget är gigantiskt, uppger SR Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Redan i slutet av juni beräknades det att Sverige skulle förlora 316 miljoner om dagen på förlorade turistintäkter. Detta på grund av uteblivna turister från Norge, Danmark, Tyskland, Finland, Holland och USA. Förra sommaren omsatte den gruppen 29 miljarder kronor i Sverige.

Tidigare var Sverige pariastämplat i omvärlden på grund av sin avvikande coronastrategi, som lett till stor smittspridning i landet och fortfarande ett av de högsta dödstalen i världen.

Nu har alltfler länder öppnat upp mot svenskar, efter att Folkhälsomyndigheten bytt strategi och infört mer massiv testning.

Men i Stockholm blöder turistnäringen. Enligt Sveriges Radio har "i stort sett alla" internationella turister försvunnit.

Det handlar bland annat om miljontals uteblivna gästnätter på hotell.

Dessutom finns det nu få arbetstillfällen för unga, varav många jobbat i anslutning till turistbranschen. Tidigare idag meddelade SCB att ungdomsarbetslösheten i Sverige idag är över 32 procent.

– Det är ett enormt bakslag, säger Carolin Strand, vd på Visit Stockholm, till Ekot. Flyget, färjorna och kryssningarna, där är det i stort sett obefintligt. Hotellsiffrorna ligger på 15-18 procent mot vanliga 75 procent. Det är väldigt tuffa konsekvenser. Vi är väldigt oroliga för hur vi långsiktigt ska kunna klara av vår kulturnärings återkomst.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0