Bostadsbubblan

Bank of China varnar för bubbla i Kina

Publicerad 29 september 2016 kl 13.14
Av Mattias Albinsson

Sparande. Bank of China hissar röd flagg för en växande fastighets­bubbla i landet, skriver SCMP.

Gilla artikeln på Facebook

Det är affärs­bankens ekonom Zhou Jingtong som i en rapport varnar för i synnerhet en växande bostads­bubbla.

"En fastighets­bubbla är det största hotet mot Kinas ekonomi", skriver han och fortsätter med att kraftigt stigande bostads­priser "förvärrar välstånds­gapet och det ekonomiska lidandet".

I städer som Shanghai och Shenzhen stiger just nu bostads­priserna med mellan 30 och 40 procent i årstakt. Och enligt Zhou är det många som försöker sko sig på de stigande fastighets­priserna, något han konstaterar är "väldigt farligt".

Den kinesiska centralbanken har de senaste åren successivt sänkt sin styrränta från en toppnotering på nästan 11 procent 1996 till 4,35 procent idag, enligt Trading Economics. Även om räntan i landet inte är lika låg som i Västvärlden så bidrar den till att ha ökat tillgången till kapital.

Det i sin tur har lett till kraftigt stigande fastighets­priser, något myndig­heterna i landet försöker göra något åt. Men det är svårt eftersom de låga räntorna samtidigt stimulerar ekonomin och gett Kina en kraftig ekonomisk tillväxt flera år i rad.

Nu höjs emellertid varningstecken för att landets lågränte­politik kan vara över, i synnerhet om den amerikanska central­banken börjar höja sina styrräntor.


Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.