Bank-vd:n Joacim Lindgren, 62, fälls för bedrägeri.

Bank-vd festade upp kundernas pengar – slipper straff

Publicerad 3 april 2021 kl 06.17

Ekonomi. Den tidigare bank-vd:n Joacim Lindgren döms för bedrägeri efter att ha rest och festat upp pengar som tillhörde bankens insättare utan lov. Men enligt Nyköpings tingsrätt finns det "särskilda skäl" att låta bankiren helt slippa straff – trots att han döms för brottet.

Gilla artikeln på Facebook

Joacim Lindgren polisanmäldes för förskingring och trolöshet mot huvudman efter att fakturor för fester, privata resor, spabesök och golfutrustning dykt upp bland de kostnader som hans arbetsgivare Sörmlands Sparkbank hade betalat ersättning till honom för. En situation som är extra problematisk i en sparbank, vars kapital tillhör insättarna i banken.

Blåste sina kompisar
Bank-vd:n gjorde bland annat en privat resa med två kompisar, som kallats som vittnen i tingsrätten. I vittnesförhören med kompisarna framkom det att inga bankrelaterade samtal hade förekommit i sällskapet och att Lindgren efter hemkomsten hade tillskrivit dem och begärt ersättning av dem för ”sina” utlägg under resan. Utlägg som han redan hade begärt ersättning av banken för.

Ett besök på den exklusiva Kinakrogen Hakkasan, som sällskapet gjort och som han också redan hade begärt ersättning av banken för, förklarade Lindgren dock för kompisarna att "han" skulle stå för.

American Express-kortfakturan skickade han därefter vidare för attest och sällskapets besök på Hakkasan, Bleu Bar, Nobu, Fogo de Chao och Cecconis ersattes därefter med 50.411 kr av bankens medel.

Slipper straff
Eftersom bank-vd:n tidigare inte är straffad tycker tingsrätten att det räcker med villkorlig dom. Bankiren slipper även böter eftersom rättsprocessen på grund av coronapandemin dragit ut på tiden.

"Med hänsyn till den mycket långa tid som har förflutit sedan gärningarna begicks och då dröjsmålet med lagföringen inte har berott på Joacim Lindgren föreligger särskilda skäl att inte förena den villkorliga domen med dagsböter", skriver tingsrätten i sin dom.

Helt gratis blev historien dock inte för bankiren. Till följd brottet sades han upp dagen innan han skulle sluta på Sörmlands Sparbank, och gick därmed miste om sin fallskärm på 9,1 miljoner kronor.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Ekonomi

Småföretag betalar mest skatt i 189 av 204 kommuner

Beskattas hårdast och bidrar mest.. Storföretag står för den största delen i bara 15 kommuner.0 

Nyföretagandet har ökat under pandemin

73.687 nya företag under 2020.. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Sverige får ej tillbaka stulen bok. Förlorar mål i Nederländerna.0 

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0