Basketspelare ska få bära slöja – reglerna ändras

Publicerad 4 maj 2017 kl 12.11

Inrikes. Huvudbonader ska bli en del av de officiella reglerna i basket. Det har Internationella basketförbundet, FIBA, beslutat. Det innebär att muslimska basketspelare kommer få använda slöja under match. Tidigare har det ansetts innebära en säkerhetsrisk. Men internationalisering av sporten och mångkulturella samhällen har gjort att reglerna behöver ändras.

Gilla artikeln på Facebook

Från och med den 1 oktober i år blir det tillåtet att spela basket i huvudbonad. Detta efter att FIBA beslutat om nya regler.

De nya reglerna säger att huvudbonaden inte får täcka ansiktet och att den ska vara svart eller vit eller i samma färg som matchdräkten.

Förändringen sägs bero på att basket numera är en mycket mer internationell sport än förr i tiden, och finns i samhällen där kulturen kräver att kroppen täcks.

"Basketbollsportens regler har regelbundet förändrats alltsedan James Naismith uppfann sporten 1891. Sporten har utvecklats tekniskt och fysiskt och har snabbt spritts över hela världen. När FIBA bildades 1932 gjordes det av 8 nationer på två kontinenter. Idag har vi 213 medlemsländer på fem kontinenter, alla med olika historia och kultur", skriver Svenska basketförbundet i ett pressmeddelande på torsdagen.

"Den nya reglerna kommer till följd av att traditionella klädkoder i vissa länder, som kräver att huvudet och/eller hela kroppen täcks, är oförenliga med FIBA:s tidigare huvudbonadsregel", skriver FIBA i ett eget meddelande.

Tidigare tilläts inte huvudbonader i basketmatcher eftersom de ansågs utgöra en säkerhetsrisk. Detta uppmärksammades i Sverige förra året när 18-åriga Noha Berhan från Huddinge först inte fick spela i basketettan eftersom hon bar slöja. Men sedan fick hon dispens av internationella basketförbundet.

– Vi har påtalat att säkerhetsaspekterna behöver omprövas, reglementet har varit ålderdomligt, sade då Svenska basketförbundets ordförande Mats Carlson till SVT Sport.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Federley kände till pedofilbrotten i september

Hade möte med Kriminalvården. Försökte påverka myndigheten, hävdar Expressen och Aftonbladet.0 

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0