Foto: vsechtoyalyublyu/Commons

Befolkningsfrågan viktigast för Putin

Publicerad 12 april 2012 kl 02.37

Utrikes.Att bryta den negativa ryska befolkningstrenden är avgörande för landets framtid. Det var ett av Vladimir Putins huvudbudskap när han i dag höll sitt sista tal inför parlamentet som premiärminister.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt radions Ekot utsåg den nyvalde ryske presidenten befolkningsfrågan till den viktigaste utmaningen för Ryssland. Ryssarna måste föda fler barn.

– En stark välmående familj med många barn, det är kring den som staten, samhället, religiösa samfund, utbildningsväsendet ska samla sina krafter, sade Putin, och klargjorde därmed att ryssarna knappast kan förvänta sig det krig mot kärnfamiljen som varit förhärskande i väst sedan 1960-talet.

Rysslands befolkning har minskat med över två miljoner sedan 2002 och nådde förra året en bottennotering med 143 miljoner. Men som premiärminister har Vladimir Putin fört an aktiv socialpolitik och nu har trenden vänt. I mars i år rapporterade Fria Tider, som citerade den officiella ryska radiokanalen Rysslands Röst, att barnafödandet i Ryssland har ökat med 45 procent sedan 2000. Fortsatta problem med alkohol och en kort medellivslängd har dock gjort att befolkningen fortsatt att minska.

I Sverige växer befolkningen rekordsnabbt med över 1 procent per år, till följd av invandring av främst somalier, afghaner och araber. De etniska svenskarna minskar dock i ännu snabbare takt än den ryska befolkningen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0