Faksimil: SVT

Mjölkattack i Forserum var lögn

Publicerad 22 september 2012 kl 10.32

Inrikes.När SVT i slutet av augusti sände ut nyheten att elaka svenskar i Forserum hade tvingat somalier att "hälla mjölk över sig själva" för att "bli vita" möttes uppgiften med skepsis i alternativ media. Nu avslöjar tidningen Nationell Idag att allting var en lögn.

Gilla artikeln på Facebook

Redan när SVT sände påståendet om mjölkattacken påpekade Fria Tider att historien hade uppenbara likheter med en scen i hollywoodfilmen American History X, som sändes på tv veckan före SVT:s besök i Forserum.

Fria Tider berättade också att mannen bakom påståendet om mjölkattacken, Rashid Musa, kom från den kontroversiella islamistiska organisationen Muslimska mänskliga rättighetskommittén. Det var Musa som stod bakom påståendet, och ingen av de drabbade hade lämnat förstahandsuppgifter om händelsen till SVT. Dessutom hade ingen vare sig polisanmält mjölkattacken eller någon annan rasistisk händelse till den lokala polismyndigheten i Nässjö kommun, skrev Fria Tider i augusti.

Den 20 september avslöjade Nationell Idag att hela historien om mjölkattacken var en bluff. Ordföranden för Samhällsföreningen i Forserum, Bo Jansson, bekräftade bluffen i en kommentar till tidningen. Han berättade också hur det gick till när det som blev en "mjölkattack" i media inträffade på riktigt:

- En somalisk flicka som går i skolan i Forserum sitter och dricker ett glas mjölk. En svensk pojke går fram till henne och säger på skämt: ”Bra att du dricker mjölk så att du blir vit”. Ingen blev sårad eller kränkt och ingen fick mjölk hälld över sig, sade han.

- Ett utslag av dåligt skämtlynne, sammanfattade Jansson vidare när han igår kommenterade händelsen i Höglandsnytt. Han sade också att när uppgifterna om mjölkattacken kom fram så försökte samhällsföreningen ta reda på hur det egentligen låg till.

Inte ens SVT-reportern som gjorde inslaget, Peter Losten, bedömde emellertid att uppgiften var sann.

– Ja, just det. Det där tror jag inte på, svarade han direkt när Nationell Idag ringde upp.

Trots att det således var mycket enkelt att kontrollera uppgifterna och avfärda dem, så valde flera rikstäckande medier att istället göra tvärtom - och framställa påståendet om attacken som om det vore en bekräftad nyhet. Bland annat toppade mjölkattacken SVT Text hela dagen den 28 augusti, skriver Nationell Idag.

SVT har valt att inte publicera någon dementi.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringsrapport kräver åtgärder mot alternativa medier

Vill tysta kritiska medier. Tar stöd från Expo, #jagärhär och Näthatsgranskaren.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Genetisk mutation gör unga och friska svårt coronasjuka. Felriktade antikroppar attackerar det egna immunsystemet.0 

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0