​Bekräftat vargrevir i Skåne – första i modern tid

Publicerad 24 februari 2021 kl 09.55

Inrikes. Länsstyrelsen i Skåne har nu kunnat bekräfta att det finns ett vargrevir vid Linderödsåsen. Det är det första fyndet i sitt slag i Skåne i modern tid.

Gilla artikeln på Facebook

Det revirmarkerande paret har bekräftats genom spårningar i snö och DNA-analyser som är utförda av SLU Viltskadecenter.

– Vi har arbetat med detta sedan 8 januari i år då vi för första gången fann spår av två vargar som gick tillsammans. Vi har ägnat mycket tid till spårning och här har vi varit hjälpta av den kalla vintern med bra snöförhållanden som har gjort det möjligt att följa vargarnas rörelser och säkra spillningsprover, berättar David Börjesson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i ett utskick.

Det Länsstyrelsen har inriktat sökningen på har varit att få bekräftelse på vargarnas kön. SLU Viltskadecenter har nu meddelat att det rör sig om en hane från reviret Kesberget i Västmanland och en hona från Långbogen i Östergötland.

– Flera vargar har under de senaste åren rört sig i Skåne. Att det någon gång skulle bildas ett revir är inte oväntat. Om paret kommer att få valpar är för tidigt att uttala sig om, men vi kommer att följa utvecklingen i reviret, säger David Börjesson.

De observationer som har gjorts tyder på att vargarna hittills har rört sig inom ett område söder om E22 ned till Andrarum och Brösarp på Österlen.

– Jag kan förstå att en vargetablering kan leda till en ökad oro. Jag vill uppmana tamdjursägare att se över sin stängsling. Vi kan ge information och rådgivning om hur man kan stängsla för att minska risken för angrepp. Till hundägare kan jag säga att det är väldigt ovanligt med angrepp på kopplade hundar. Angrepp drabbar oftast jakthundar som springer lösa under jakt, säger David Börjesson.


Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Fria Tider reder ut forskningsläget. Så kan den anmärkningsvärda skillnaden i beteende förstås.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0